Ледена епоха скова американския боксофис за четвърти път

Pinterest LinkedIn +

Четвъртият филм от касовата анимационна поредица Ice Age, Continental Drift, надмина очакванията на анализаторите и дебютира с боксофис от над $40 млн. от прожекции в САЩ и Канада.

Така лидерът от миналото издание на класацията - The Amazing Spider-Mаn, скоропостижно отстъпи позицията си и с генерираните $35 млн. от продадени билети през изминалия уикенд се смъкна до второто място.

Същевременно лентата на Марк Уеб с Андрю Гарфийлд в ролята на Човека-паяк премина границата от $200 млн. постъпления в американския боксофис, а глобалните й приходи достигнаха $521 млн. по-малко от две седмици след премиерата й, което прави The Amazing Spider-Mаn една от най-касовите кинопродукции на 2012 г.

Представянето на Continental Drift е по-добро от това на третия филм от сериите - Dawn of the Dinosaurs ($42 млн.), но значително по-слабо от Ice Age: The Meltdown (2006), който генерира $68  млн. в дебютния си уикенд. За сметка на това интернационалният му боксофис вече възлиза на цели $339 млн., давайки му преднина пред The Amazing Spider-Mаn, и е повече от вероятно още следващия понеделник Ice Age IV също да премине границата от $500 млн.

От появата на първия филм преди 10 години до момента, франчайзът е инкасирал $1.9 млрд. от продадени билети за кинопрожекции в световен мащаб. Диапазонът, в който варират американските боксофиси на първите три филма, е от $176.4 до $196.6 млн.

Казано в този контекст, фактът, че Ted вече генерира $160 млн. от прожекции в САЩ и Канада, прави успеха на комедията с Марк Уолбърг и Мила Кунис още по-значим. Режисиран от създателя на Family Guy, Ted дебютира под No.1 в американския боксофис, а сега е поставен под No.3 и вече няма никакво съмнение, че е един от големите хитове на лято 2012.

Аналогична оценка получава и другият комедиен филм, до чиито прожекции не се допускат лица под 17 г. – Magic Mike. Лентата с Чанинг Тейтъм и Матю Макконъхи запазва петата си позиция и почти сигурно е, че също ще премине границата от $100 млн. преди края на своя театрален тур, а вече е потвърдено, че ще се сдобие и с продължeние.

Между тези две ленти в настоящото издание на класацията е поставен друг анимационен блокбъстър – Brave на Disney-Pixar, чийто боксофис от изминалия уикенд възлиза на $10.6 млн., а от премиерата му преди четири седмици до днес – на $196 млн.

Savages на Оливър Стоун, Madea's Witness Protection, Katy Perry: Part of Me, издаденият преди цели два месеца Moonrise Kingdom и Madagascar 3: Europe's Most Wanted допълват челната десетка с общи приходи от около $26 млн.


Сподели.