Magic Mike - историята на Чанинг Тейтъм преди да стане актьор

Pinterest LinkedIn +

Стивън Содърбърг ни поднася една от най-горещите си ленти точно в разгара на лятото – Magic Mike. Изглеждайки на пръв поглед само като посредствено оправдание любителките на киното да забягнат към киносалоните, Magic Mike се опитва да отиде една идея по-далеч.

Филмът разказва за група стриптийзьори от Тампа и легендарното шоу, което правят. Фокусът в лентата е върху един от стриптийзьорите, изигран от Чанинг Тейтъм (Chaning Tatum), който се опитва да събере пари, за да реализира мечтата си за собствена мебелна компания.


Макар Тейтъм да не е сред най-талантливите актьори в Холивуд, изпълнението му в Magic Mike определено е крачка напред. Дали заради миналото му като стриптийзьор или нещо друго, звездата от Dear John ("С дъх на канела") и 21 Jump Street ("Внедрени в час") успява да ни убеди в реалистичността на персонажа си.

А като говорим за миналото на Тейтъм, той си има и прототип във филма, който обаче не е неговият герой, а този на Алекс Петифър (Alex Pettyfer). Петифър е начинаещ в занаята, с прякор Хлапето (The Kid), и историята му много напомня ранните години на Чанинг Тейтъм преди да започне да се занимава с кино.

Петифър може да е удоволствие за женското око, но актьорските му умения остават под въпрос. Зад гърба си вече има няколко филма като повечето му роли са посредствени и лесно се забравят, а тази на Хлапето не остава по-назад.

Въпреки това филмът разчита на предимно мъжки актьорски състав и Содърбърг е уцелил мишената на едно-две места. Освен сравнително нелошата игра на Чанинг Тейтъм, впечатление прави персонажът на Матю Макконъхи (Matthew McConaughey). Далас е собственик на стриптийзьорския клуб и предоставя по-голямата част от забавните моменти във филма.


В каста има и цели две актриси – Оливия Мун (Olivia Munn) и Коуди Хорн (Cody Horn). Докато първата се появява само един-два пъти във филма и ролята й е по-скоро за пълнеж, то Коуди Хорн получава достатъчно екранно време. Дори предостатъчно! Макар и симпатична в някаква степен, Хорн страда от остра липса на актьорски талант и сцените с нея са тягостни и неестествени. Странно решение от страна на Содърбърг, който можеше да си направи голяма услуга, ако беше поканил за ролята Джулия Стайлс (Julia Stiles), която е далеч по-утвърдено име в индустрията, а и със сигурност - по-добра актриса.

А като говорим за Содърбърг, не може да му се отрече, че има и добри попадения с режисирането на Magic Mike като сред най-успешните са сцените в стриптийз клуба. Макконъхи като Чичо Сам по време на стриптийза на 4 юли е сред най-запомнящите се моменти във филма, а цялостно атмосферата, която се усеща в клуба, е един от не многото плюсове на Magic Mike.

И докато действието се върти около Майк и неговата мечта за собствен бизнес, всичко върви добре. Содърбърг не прекалява нито с комедията, нито с драмата. В последната третина от филма обаче историята прави (не)очакван завой и всичко се завърта около героинята на Коуди Хорн, успявайки да съсипе една сравнително свежа идея.


Заприличвайки на множеството романтични комедии, които са залели киноиндустрията със своите сладникави happy ending-и, Magic Mike ни оставя със сравнително горчив вкус в устата след излизането от залата. Вкарвайки си автогол в последната минута, Стивън Содърбърг превръща една добре балансирана драма в топка пресладък захарен памук.

А на нас не ни остава нищо друго, освен да помислим по какъв по-добър начин можеше да завърши Magic Mike, след което да го забравим и да видим има ли още някой скрит номер в ръкава си Стивън Содърбърг или представлението на Чанинг Тейтъм и компания наистина предвещава оттеглянето му от пълнометражното кино.

Сподели.