Lady Gaga разплака 50 млн. дечица, запуши устата на Lady Goo Goo

Pinterest LinkedIn +

Lady Gaga спечели делото, което заведе срещу Mind Candy във връзка с изявите на анимационния персонаж Lady Goo Goo от детската социална игра Moshi Monsters в YouTube и плановете на компанията да издаде песента Peppy-razzi (пародия на хита на Mother Monster - Paparazzi) в iTunes.

Персонажът на Goo Goo – русокосо бебе с големи розови очи и още по-големи сини слънчеви очила, нашумя по-рано тази година с рилийза на музикалния видеоклип към песента The Moshi Dance, който все още може да бъде гледан в YouTube, наред със стотиците вокални и танцувални изпълнения на парчето от фенове на най-различна възраст.

По данни на Mind Candy, през юни 2011 година (три години след старта й) активните месечни потребители на Moshi Monsters, чиято целева аудитория е във възрастовия диапазон от 7 до 12 години, са достигнали 50 млн. души.

Счита се, че играта, определяна като "Facebook за деца", e играна от всяко трето британче. Както повечето социални игри, и Moshi Monsters следва free-to-play бизнес модела с монетизация от преференциални платени абонаменти и лицензиран мърчандайз.

От началото на 2011 година до момента, Mind Candy пуснаха в продажба книги, играчки, колекционерски карти и списание, базирани на Moshi Monsters. Последното се появи на британския пазар през февруари и в момента е No.1 по тираж и количества пласирани копия сред списанията за деца.

Решението на съда, взето в полза на ищеца – Lady Gaga, която през 2011 година даде живот на две свои алтернативни личности – Джо Калдероне и Юи, все пак позволява на Lady Goo Goo да остане част от света на Moshi Monsters, но налага запор върху използването на името на персонажа за "реклама, продажби и дистрибуция на музикални видеоклипове и каквито и да било други дейности с търговска или рекламна цел".

Основателят на Mind Candy, Майкъл Смит, определя присъдата като "огромно разочарование" и смята, че е "срамота, след като милиони деца се влюбиха в дебютния сингъл на Lady Goo Goo, да нямат шанса да се забавляват с музикалните й изяви".


Сподели.