Новини за книги

"По вина на Боби Фишер" - Иван Ланджев
Публикувана от:

За автора: Иван Ланджев е завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Лауреат е от Националната олимпиада по философия (Пловдив, 2005) и участник в Световната през същата година във Варшава. Победител е в Националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев" през 2009 година, както..

"Страна на чудесата за непукисти и краят на света" - Харуки Мураками
Публикувана от:

За автора: Харуки Мураками е признат от световната литературна критика за най-добрия съвременен японски автор. Той със сигурност e най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, преиздавани многократно не само в САЩ и Западна Европа, но и в Русия, Румъния, Сърбия, като всяка негова..

"Чай от спомени" - Иво Тодоров
Публикувана от:

За автора: Журналистът и главен редактор на Милен Цветков - Иво Тодоров, представя първата си стихосбирка със заглавие "Чай от спомени". Редактор е поетесата Маргарита Петкова, която поощрява автора да издаде книгата, след като прочита стиховете му. "Маргарита Петкова е любимата ми..

Почина писателят Дончо Цончев
Почина писателят Дончо Цончев
Публикувана от:

Дончо Цончев е роден на 27 юли 1933 година в град Левски. Завършва гимназия в София и геология в СУ "Климент Охридски". На 14 декември 2007 година бе удостоен с голямата награда за литература на Софийския университет. През 2004 година пък бе награден с орден "Стара планина" I-ва степен за заслугите..

"Краткият втори живот на Бри Танър" - Стефани Майър
Публикувана от:

За автора: Стефани Майър започва тази история отдавна. Далеч преди четирите романа от поредицата "Здрач" да се превърнат в световен феномен. "Тогава редактирах 'Затъмнение' и бях потопена изцяло в моя вампирски свят", разказва тя. "Мислех много за новородените вампири, представяйки..

"Аз обичам Холивуд" - Линдзи Келк
Публикувана от:

За автора: Линдзи Келк е прописала на шест години, защото прочела всички налични книги в стаята си и решила, че единственият изход от ситуацията е да напише нова. Двайсет и две години по-късно тя вече работи като редактор на детска литература, така че никое друго дете да не бъде принудено да прибягва..

"За разумната употреба на комплиментите" - Алегзандър Маккол Смит
Публикувана от:

За автора: Алегзандър Маккол Смит е автор на повече от петдесет заглавия. Получава международна известност с поредицата "Дамска детективска агенция № 1". Носител е на три награди "Автор на годината", отличието "Сага" за хумор, известно и като "Сребърен Букър",..

"Написано на челото ми" - Нафиса Хаджи
Публикувана от:

За автора: Нафиса Хаджи е с индо-пакистански произход, но е родена и отраснала в Лос Анджелис. Когато е дете, семейството й се връща към корените си, но след година решават окончателно да останат в САЩ. "Написано на челото ми" е първият й роман. В този впечатляващ дебют Нафиса Хаджи преплита..

"Ключът към бездната" - Хосе Карлос Сомоса
Публикувана от:

За автора: "Роден съм на 13 ноември 1959 г. в Хавана, Куба. През 1960 г. семейството ми е принудено да емигрира по политически причини. Приятели ни приемат и ни дават подслон в Испания. Голям късмет, защото родителите ми заминали без багаж и без пари - не им позволили да вземат нищо друго освен..

"Стари влюбени мъже" - Алистър Грей
Публикувана от:

За автора: Алистър Грей, роден през 1934 година, завършва художествена академия в Глазгоу. След като установява, че не може да се издържа само с едно изкуство, се ориентира и към други. "Стари влюбени мъже" е 11-та му книга. В епилога Сидни Уъркман заявява: "Тази книга не трябва да..

"Американски тетрадки" - Пейчо Кънев
Публикувана от:

За автора: Пейчо Кънев е роден през 1980 година в България. През последните няколко години живее в САЩ. Досега стихотворенията му са отпечатани в повече от двеста литературни издания, главно в Северна Америка и Европа. През май 2009 година в САЩ бе издадена дебютната му стихосбирка, носеща името..

"Балада за мошениците" - Енрико Ремерт
Публикувана от:

За автора: Енрико Ремерт е роден през 1966 г. в Торино, където живее и работи. Автор е на два романа - "Господин Росеноти" (1997), отличен с две литературни награди в Италия, и "Балада за мошениците" (2002), финалист за наградата Independent Foreign Fiction Prize и IMPAC Dublin..

"Дневниците на Кари Брадшоу" - Кандис Бушнел
Публикувана от:

За автора: Кандис Бушнел е световноизвестната авторка на бестселърите "Сексът и градът", "Триумфът на червилата", "Булевардът на тузарите", "Четири блондинки" и "Разкрачка към върха", продадени в милиони копия по целия свят. Телевизионните сериали..

"Коко и Игор" - Крис Грийнхалч
Публикувана от:

За автора: Крис Грийнхалч е британски писател, поет и сценарист. Роден и израснал в Манчестър, той завършва английска литература и има докторат по постмодерна американска поезия. През 2002 г. излиза първият му роман "Коко и Игор", който е преведен на дванадесет езика, а през 2009 г. режисьорът..

"Престъпление" - Ървин Уелш
Публикувана от:

За автора: Ървин Уелш е роден в Единбург през 1958 година и учи в Лондон, където се дипломира като компютърен специалист. В края на 80-те започва да пише пиеси и да се изявява като журналист. Първият му роман - "Трейнспотинг" (1993), разтърсва не само британския, но и световния литературен..