Крум Савов: "Ако бях участвал във Vip Brother 2, щях да шамаросвам Венета с голямо удоволствие!"

Pinterest LinkedIn +

Крум Савов беше един от най-активните коментатори на Vip Brother 2 и е единственият, задавал "горещи" въпроси на Венета Райкова. И, както видяхме, това му отиваше. Същевременно в предаването му "Спортен свят" все по-често започнаха да гостуват звезди и хора от шоубизнеса.

Avtora.com се свърза с популярния журналист Крум Савов, за да му зададе няколко въпроса за новото лице на спорта и връзката му с шоубизнеса.

Крум Савов: Само в началото да кажа, че аз в интернет не влизам!

.: Сериозно?

КС: Да, не се занимавам, забранил съм си и така!

.: Как си подготвяш емисиите и предаването тогава?

КС: От агенции. Освен това съм си обучил екип – да гонят те новините. Аз съм приел по-коментарната, аналитичната част - по-чистата форма на журналистика. А новинарството си е за младите.

.: Напоследък в предаването ти се намесва в голяма степен шоубизнесът – каниш известни, скандални личности. Как се свързва това със спорта?

КС: Това не е нещо ново за моето предаване, а и някой път е стечение на обстоятелствата. Когато събития като Vip Brother или някое друго подобно шоу са актуални, се струпват повечко звезди в предаването. От една страна имам достатъчно интереси и извън спорта, а от друга - смятам, че не е нужно човек да се ограничава в чисто спортни теми и анализи. А и хората, които каня, до голяма степен са взаимосвързани. Също така не ми се ще да ограничавам аудиторията с крайните запалянковци, дивите фенове, псуващите по телефона и гневните зрители. Иска ми се да приобщя и по-интелигентни, по-различни хора, както и дамската аудитория.

.: Като че ли и спортът, и феновете се промениха доста в последните няколко години. Тези гневни псуващи зрители, за които спомена -това ли са спортните фенове днес?

КС: Да, спортът се промени доста в последните 15 години. Обществото ни стигна до там, че движещата сила на нацията ни стана омразата, злобата, завистта, агресията. Позитивизмът е толкова рядко срещан и звучи толкова неадекватно, че чак ги е срам хората да бъдат добри, възпитани, интелигенти и с положителен емоционален заряд. С част от тези неща се опитвам да се справя. Въпреки че на пасивния зрител му е интересно да има скандал, закачка между мен и зрител, гости в студиото, между футболисти и фенове. Побеждаващият простак властва навсякъде. Аз съм се отказал и да ходя на мачове вече.

.: Ти самият беше пострадал от тази агресия в спорта, нали?

КС: Да, и физически съм страдал след удар с бутилка. Последва и тежка операция. Обирах негативизмите на стадиона, псувните и комплексите на незадоволени и нереализирани неудачници, на които в живота винаги им е виновна жената, съседа, по-богатия, по-известния. Всеки, който е различен от тях и не е мутант, е мразен. Като добавим и това, че доста години вече съм "на фронта", съм си ограничил ходенето на подобни събития именно заради тези хора. Прекалено много са ме облъчвали през тези години с простотия и негативизъм по стадионите и спрях да ходя.

.: Предвидими ли са зрителите ти?

КС: В 99% от случаите ги познавам от "Ало". Някой път ме изиграват обаче – започват да говорят нещо интелигентно, а в един момент изстрелят някоя псувня. В такива случаи убивам простака с мълчание.

.: Справи се много добре като водещ на "Горещо" - поздравления!

КС: Аз не смятам, че се справих много добре. Бях зареден с повече желание да неутрализирам злия феномен Венета. Защото аз не я открих за себе си по време на Vip Brother - отдавна знам що за човек е. Но имаше много обстоятелства – чужд терен, чуждо студио, режисьори, оператори… А и от час и половина разговор трябваше да се вземе половината. Имаше и някаква колегиалност, кавалерство дори – да не съм агресивен и досаден и да слизам на нейното ниво. Спестих й някои неща. Задавах й въпросите, но не исках по десет пъти отговор. Показах й просто, че знам някои неща, не съм я притискал да отговаря.

.: Да очакваме ли от теб някога да замениш спортния формат с друг?

КС: Не, аз самият съм обект на достатъчно жълти медии. Знам колко процент истина има в тези неща и колко трябва да си елементарен, за да се ровичкаш в мръсното бельо на хората. Нямам основание на никого за нищо да завиждам! В живота си и в рамките на тази държава, на възможностите, които ми дава тя и в областта, в която аз се изявявам, както и на нивото на амбициите, които имам, съм постигнал повечето неща, за които съм мечтал. Професионално, лично, финансово, семейно – всякак! Нямам повод и причина да завиждам на който и да било.

.: Беше казал, че журналистите светят с отразената светлина на звездите. Тази твоя реплика доста се коментира, но това ли е причината ти самият да се занимаваш с журналистика?

КС: Не. Аз бях студент по съвсем друга специалност, но бях маниакално обвързан със спорта. А медиите тогава представляваха три вестника, телевизия и две радиа. Имаше глад за информация, за шоу. Приятели ме насочиха към  журналистиката. Казаха: "Така и така само със спорт се занимаваш, не успя да станеш велик футболист, но пробвай с журналистиката". И аз пробвах. Иначе щях да бъда просто един търговец.

.: А би ли участвал в шоу като Vip Brother?

КС: Не, аз имам достатъчно много отрицателни качества. Бидейки зодия Близнаци съм наясно, че ние сме двама, единият от които е толкова лош, че ако бъда провокиран, не знам какво може да стане. Но пък личният ми живот ме направи много по-търпим към видимите несправедливости. Ако бях обаче в Big Btother с тризначките, щях да ги бия на смени! Това, че са жени, изобщо нямаше да ме спре, просто защото това, че си прост, нахален, завистлив, злобен и агресивен, не те оправдава. И не можеш да оправдаеш някого с фразата "Те са малки"! Човек се възпитава в първите седем години, в които, ако си простак, след това 20 години да живееш в Париж, няма как да  станеш по-интелигентен. Или това, че е жена, не е оправдание да се държи като абсолютен простак.

В този смисъл да отида да ударя жена в шоуто и да се изложа, означава да ми падне моето си реноме. Да не говорим, че във Vip Brother бих шамарсал Венета с голямо удоволствие! По-добре вкъщи пред екрана да ги бия мислено, отколкото на живо. А и няма какво да доказвам. Няма какво да гоня – нито слава, нито пари… Да бях  ергенче – можеше да натрупам някой плюс в общуването с другия пол, но сега съм задоволен от всичко – имам прекрасна жена, деца, семейство!


Според мнозина Крум Савов е сред най-добрите български спортни журналисти. Снимка: Avtora.com

.: Как ти се отразява семейният живот? Станал си по-улегнал май?

КС: Да, презарежда ме, променя ме, ангажира ме тотално! Промени ми приоритетите. Преди бях завладян от суета, слава, себеизява. Сега всичко е насочено към това да ги задоволя, да ги подготвя за живота, да ги поглезя, да им се порадвам. Пък и достатъчно дълго съм живял за себе си – аз съм съвършен егоист. Рано останах сирак и в последните 20 години съм живял само за себе си.

.: Ти си спортен журналист, но пък ние сме музикален сайт, така че дай да си поговорим за музика. Какво мислиш за музикалната сцена в България?

КС: О, да, имаме си все по-развиваща се музикална сцена! Сега се случват неща, които младите приемат наготово и мислят, че винаги е било така. Просто щракваш с пръсти и ти идват Джордж Майкъл, Крис Риа, Джо Кокър… Всички тези поп и рок динозаври не можехме да ги видим едно време. Аз си спомням, че за пръв път гледах западна група на живо на 28 години! Не спах един месец преди и един месец след концерта! Сега това е даденост и е много богата възможността да задоволиш всеки вкус, да отидеш на концерт, да си погалиш душата, да заведеш любимия човек…

.: Каква музика слушаш?

КС: Аз вкъщи съм забранил още от самото начало да се слуша чалга. Обявил съм, че това е обида за света и за моето музикално и семейно възпитание. Аз съм отгледан с Моцарт, Чайковски, Бах, Бетовен, българската естрада, поп, рок. Харесвам почти всичко без чалга и поп-фолк.

.: ОК, мисля да не ти отнемам повече време, освен ако ти не искаш да ни кажеш още нещо?

КС: Да, сега като се замисля, никой никога не ми е задавал въпроса, който често вълнува зрителите – платени ли са журналистите? А не би било честно хората да не знаят истината. Предполагам, че има и такива колеги, но всеки, който ме познава, знае че аз не съм сред тях. Гордея се с това, че имам позиции и не ме е страх от силните на деня. И не се ръководя от слава и финансова мощ, а единствено от морала си. Може би съм по-емоционален, но приемам много лично тези нападки!

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева

Сподели.