Кристиан Костов е първият българин с награда EBBA

Pinterest LinkedIn +

Младият български изпълнител Кристиан Костов беше удостоен с престижното международно отличие "Избор на публиката" на наградите EBBA (European Border Breakers Awards). Те се връчват на дебютиращи певци от Европа, които са станали популярни извън собствената си държава.

Костов се оказа големият победител на вечерта и грабна наградата в конкуренция на останалите 9 певци благодарение на огромния брой фенове, гласували за него онлайн. Конкуренти на Кристиан бяха победителят в "Евровизия 2017" Салвадор Сорбал, Алис Мертон от Германия, Алма от Финландия, белгийката Blanche, станала четвърта в "Евровизия 2017", групата "Off Bloom" от Дания, норвежката певица Sigrid, шведката Scott, френското дуо "The Blaze" и английският музикант Дарио Дарнъл, известен с псевдонима Youngr.

"Наградата е уникална! Много съм щастлив! Не мога да повярвам! Всичко върви нагоре за мен, и то защото стъпих на сцената в България!" − коментира 17-годишният талант на живо по програма "Хоризонт" на БНР.

Официалното връчване на наградите EBBA се състоя на бляскава церемония в Грьонинген, Холандия, на 17 януари 2018 г. Домакин шоуто в Грьонинген беше прочутият британски музикант и телевизионен водещ Джулс Холанд. 

Освен с красиво изпълнение на "Beautiful Mess" в аранжимент за пиано и виолончело по време на церемонията Кристиан изненада публиката и с класиката "Bring It All Home To Me" в дует с британската звезда Youngr под акомпанимента на самия водещ на събитието Джулс Холанд.

"Костов е известен с хитовете си "Beautiful Mess" и "The One (I Need You)". Той пее от 6-годишен, първо в младежката група "Непоседы", а от 2011 г. се изявява като солов артист. Той стига до финала на "X Factor Bulgaria" и представи страната на песенния конкурс "Евровизия" през 2017 г. Гласът му е сравняван с гласовете на певци като Джеймс Артър, Джъстин Бийбър и Ед Шийрън. Миналата година носител на наградата стана Дуа Липа − припомнят от официалния сайт на ЕВВА.

Това признание причислява Кристиан в звездния отбор на младите изпълнители в Европа, получили същата награда, сред които са още Адел, Индила, Александра Стан и др. Събитието е част от фестивала за поп и рок музика "Евросоник", подкрепен от Европейската комисия по програмата "Creative Europe" и се осъществяват с медийната подкрепа на Eвропейския съюз за радио и телевизия, ЕBU.

Междувременно преди броени дни стана ясно, че песента "Beautiful Mess" официално е най-излъчваната българска песен в ефира през 2017 г. 

Повече информация за тазгодишното издание на наградите European Border Breakers Awards може да намерите тук.


Сподели.