Криско и световни миски на "Казанлък мези"

Pinterest LinkedIn +

Красавици от Хонг Конг, Хаити и Узбекистан, участвали на престижния конкурс "Miss Globul", ще посетят страната ни като гости на поредното издание на фестивала "Мези". Събитието ще се проведе между 30 май и 2 юни на стадион "Севтополис" в Казанлък в рамките на ежегодния Празник на розата в града.

Визитата на миските у нас е с благородна цел, свързана с подпомагането на домове за възрастни хора. Дамите ще имат възможността лично да разберат за традициите и за историята на българската маслодайна роза, но и също така да разпуснат по време на фестивала на балканската скара и хубавата музика "Казанлък мези".

Още на първия ден, 30 май, меломаните ще посрещнат рапърите Криско и Монти от "Ice Cream", а на следващия ден сцената ще нажежи Нели Петкова в компанията на Енчев и Мариета, които също ще подгреят с хитови парчета.

На 1 юни ще забият Гъмзата и оркестър "Виво Монтана", а в последния ден на фестивала сръбската емблема Бобан Здравкович и гръцкият му колега Аристос Константину ще се качат на сцената с бенд и много бузукита.

Участник в четиридневното събитие ще бъде и пеещата готвачка Камелия Воче. Тя също ще готви на място, редом до балканските си колеги, специалисти по скарата и гръцката кухня. Гласовитата дама няма да пропусне и да изпълни на живо популярни английски и италиански песни. През уикенда организаторите са предвидили обедни фолклорни концерти на народни изпълнители, печелили първи награди на "Пирин фолк", и на солисти на ансамбъл "Филип Кутев".

Извън музикалната програма в рамките на "Казанлък мези" жителите и гостите на града ще могат да видят пътуващото читалище "Бащино огнище", което представя изложба на тема "Българска сватба". Друга атракция пък ще е изложението "Различната България", посетило преди това Вашингтон, Лондон, Брюксел, Милано и други световни дестинации. На тази изложба ще бъдат показани различни артефакти, свързани с българската история, като револвера на Васил Левски, автентични носии и битови предмети от всички фолклорни области у нас.

Част от програмата ще са и т.нар. хайдушки игри. Те ще забавляват малки и големи през всеки един от дните на фестивала. Организаторите са подготвили и любопитни ситуации с играта "Познавам ли моята България?", а освен нея – и огромен лунапарк с всевъзможни атракции: от блъскащи колички до брейк денс.

Друго предизвикателство за гостите ще е Алеята на занаятчиите, където ще бъдат показани техники в грънчарството, кожарството и ножарството.

Следващите спирки на "България мези" са Пловдив (между 5 и 9 юни), Свиленград (от 13 до 16 юни). По повод шопските празници фестивалът ще гастролира и в Елин Пелин (от 20 до 23 юни).
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.