Крис Бенгъл създаде поредния необичаен автомобил, за да бори задръстванията в Китай

Pinterest LinkedIn +

Дизайнерът, който е известен с противоречивия си вкус, има още по-амбициозни планове за новия си проект.

Почитателите на автомобилите със сигурност знаят името Крис Бенгъл. Той е известен дизайнер, отговорен за някои от най-противоречивите автомобили в историята. Сред тях е "седмицата" Е65 на BMW от 2002 г. През 2009 г. Бенгъл напусна BMW и автомобилната индустрия, за да работи по други дизайнерски и художествени проекти. Сега обаче той се завръща с поредния необикновен автомобил.

Колата се казва REDSPACE, като си има и галено име − REDS, съобщават "AutoBlog" и "PSFK". Тя е електрическа, много малка и според мнозина със сигурност ще е доста... грозна. Колата следва класическите щрихи на Бенгъл с множество линии и черти, с най-различни форми.

Според Бенгъл в случая REDS поставя на първо място функцията, а не формата. Това не е кола просто за возене от точка А до точка Б, казва Бенгъл. Той е приложил философията 90/10, според която автомобилите се използват едва през 10% от съществуването си. Бенгъл иска да оптимизира останалите 90% с други практични ползи, особено докато хората в Китай прекарват дълго време в статични задръствания.

Затова интериорът на REDS е на първо място. Интериорът на колата може да се персонализира и променя според нуждите. Воланът се бута нагоре, а шофьорската седалка може да се обърне назад, също както и предната пътническа седалка. Между тях и задните седалки може да се постави сгъваема маса. Предната пътническа седалка може и да се сгъне и използва като табуретка за краката.

Голям 17-инчов монитор може да се поставя на две различни места в купето. Той може да се използва както като част от арматурното табло, така и за игри, филми, презентации и др. За уморените пътници дори има функция за масаж на краката в ниша под таблото. Самата задна седалка може да се променя и използва като фотьойл, диван и дори място за повиване на бебета.

Покривът е умишлено по-голям, за да има повече площ за слънчев панел. Задните странични стъкла са под ъгъл, за да предпазват купето от нагряване от слънчевите лъчи. Предното стъкло е извито напред, за да дава по-добра видимост.

REDS е изцяло електрически, като дизайнът на предницата напомня този на BMW i3. Всъщност обаче колата, която вече има работещ прототип, се прави заедно с China Hi-Tech Group Corporation. Самата кола е доста компактна − дълга е само 2,97 м.

Бенгъл не дава много технически подробности за REDS. Той казва, че пробегът ще е водещ в класа, но не дава конкретно число. Той има още работа по колата, за която има съвсем сериозни намерения в близко бъдеще да превърне в реалност.

Сподели.