Концерт - Les Orpheistes с Mario Hossen

Pinterest LinkedIn +

За първи път Музикална къща “Gega New” предлага музикална програма на DVD носител. Началото е реализирано с талантливите музиканти Марио Хосен - цигулка и Йоел Матиас Йени - диригент на фестивалния оркестър “Орфеисти”.

Записите са от концерт в зала “България” с популярни и обичани от публиката пиеси: Цигански напеви на Сарасате, И палпити, оп. 13 от Паганини, Унгарски танц № 5 на Брамс, Зима от “Годишните времена на Вивалди, Серенада, оп. 48 от Чайковски, Пицикато-полка от Йохан и Йозеф Щраус, Oblivion от Пиацола и написаната специално за тази програма “Зимна музика” от швейцарския композитор Валтер Беер, чиято световна премиера беше в България.
 
Младият цигулар Марио Хосен е известен на българската и световната музикална общественост. Завършил Пловдивското музикално училище, Марио Хосен продължава образованието си във Виенската музикална академия. Получава награда от австрийското министерство на културата и започва блестяща кариера в Европа, Северна Америка и Азия. Носител е на редица награди от международни конкурси и фестивали в Европа. През 2004 г. Музикална къща “Гега Ню” издаде компактдиска “Паганиниана” с негови записи на виртуозни цигулкови пиеси от Паганини и в стила на Паганини.
 
Диригентът от Швейцария Йоел Матиас Йени е учил в Музикалната консерватория в Цюрих и Музикалната консерватория в Базел. Специализира дирижиране при проф. Ханс Лоулейн – бивш главен диригент на Берлинската Щатсопера. В репертоара му са включени творби от класиката до съвременността. Записвал е с Английския камерен оркестър, оркестър “Camerata” – Санкт Петербург и др.
 
За успеха на изданието има принос и Фестивалният оркестър “Орфеисти”, съставен от музиканти на “Софийски солисти”, Софийската и Пловдивската филхармония.
 
Траклист:
 
Pablo de Sarasate (1844-1908)
[1] Zigeunerweisen op. 20 for Violin and Strings Orchestra  
 arranged by Joel Mathias Jenny
 
Antonio Vivaldi (1678-1741)
"Winter" op. 8/4. RV 297, Violin Concerto in f minor from the "Four Seasons" 
[2] Allegro non molto        
[3] Largo e cantabile         
[4] Allegro        
 
Niccolò Paganini (1782-1840)
[5] I Palpiti op. 13 for Violin and Strings Orchestra   
 
Johannes Brahms (1833-1897)
[6] Hungarian Dance No. 5 for Violin and Strings Orchestra   
 arranged by Joel Mathias Jenny
 
Walter Baer (b. 1928)
 Winter Music for Strings Orchestra 
[7] On the Way        
[8] Winter's Tale        
[9] Koleda (Bulgarian: Chrismas)      
 
Piotr Ilyitch Tchaikovsky (1840-1893)
Serenade in C Major op. 48 for Strings Orchestra
[10] Pezzo in forma di sonatina      
[11] Valse          
[12] Elegia         
[13] Finale (Tema russo)      
 
Johann and Josef Strauss (1825-1899)
[14] Pizzicato-Polka       
 based on the original version arranged by Joel Mathias Jenny
 
Astor Piazzolla (1921-1992)
[15] Oblivion for Strings Orchestra     
arranged by Joel Mathias Jenny
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.