Хрониките на Нарния: Лъвът, вещицата и дрешникът (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2005, 120'
Режисьор: Ендрю Адамсън
Сценарий: Джордън Кац, Джордж Уебстър
Участват: Джорджи Хенли, Тилда Суинтън, Ана Попъуеъл, Уилям Моузли, Скендър Кийнъс, Джим Бродбенд и други
Приключенска приказка, фантастика, със субтитри, английски

След мегауспеха на продукции като “Хари Потър” и “Властелинът на пръстените” Холивуд започна поетапното филмиране и на романите на К.С. Люис. Първата книга, писана през далечната 1950 г. - “Хрониките на Нарния: Лъвът, вещицата и дрешникът”, вече триумфално завладя чрез филмовата си версия американския боксофис. Заснета с бюджет от 180 млн. долара лентата проследява приключенията на четири деца, които преминават от един свят в друг с помощта на магически дрешник.
 
Режисьор на филма е Ендрю Адамсън (“Шрек” 1 и 2), които е разполагал с качествен каст, като дори Лиъм Нийсън (“Небесно царство”, “Списъкът на Шиндлер”) и Рупърт Еверет (“Инспектор Гаджет”) са взели участие макар и само чрез гласа си. Предвид комерсиалния успех на филма в момента продуцентите му работят над идеята всяка година да бъде филмирана по една от останалите шест книги за чудната страна Нарния.
 
Втората световна война е в разгара си и децата на семейство Певънси са изпратени далеч от Лондон, където да бъдат в безопасност. Техният нов дом е собственост на странния професор Кърки (Джим Бродбенд - “Бандите на Ню Йорк”), който не желае да бъде безпокоен без причина.
 
Нямайки какво да правят по цял ден Луси (Джорджи Хенли), Питър (Уилям Моузли), Едмънд (Скендър Кийнъс) и Сюзън (Ана Попъуеъл) се разхождат из замъка на домакина и откриват тайнствен дрешник в една празна стая. Влизайки в него те преминават в съвсем друг свят, познат като земята на Нарния. Там Едмънд е подмамен от хитрата ледена Вещица (Тилда Суинтън – “Плажът”, “Ванила скай”), която е “сковала” Нарния в 100-годишна зима, да заведе при нея всичките му братя и сестри.
 
Без да предполагат в какво се забъркват децата приемат всичко като една игра. Това, което разбират в последствие, е, че съществува древно пророчество, според което един ден двама братя и две сестри ще освободят Нарния от мрачните сили, които са завладели страната. И че точно те четиримата са описаните в пророчеството, като най-големият от тях – Питър, ще бъде коронован за цар на цялото кралство.
 
Подпомогнати от животните в гората семейство Певънси се изправя срещу злата вещица, която силно желае смъртта им. Появата на тайнствения лъв Аслан (с гласа на Лиъм Нийсън) и неговата армия спасява децата временно и войната в земята на Нарния започва. И двете страни знаят, че място за отстъпления няма, защото милост за победения няма да има.
 
Официален сайт: http://disney.go.com/disneypictures/narnia
 
 
Сподели.