Колко важна е картината във висока резолюция?

Pinterest LinkedIn +

Никой вече не може да отрече факта, че светът лека-полека се насочва към така модната напоследък дума – HD (висока резолюция).

Аз самият вече трудно мога да си представя момента, в който се пренасям в сферата на SD резолюцията (тази, на стандартните телевизионни приемници) и въпросната не ме боде многозначително с едрите си пиксели и замазаност на картината.

Веднъж опитал филм в Blu-Ray формат, човек трудно може да се върне на DVD територията, която толкова години беше водещата мейнстрийм технология, гарантираща качество и звук, най-близки до кино преживяването. Появиха се и HD конзоли, като Xbox 360 и PS3.

Последните създадоха визуални феерии, които до преди две години не бяхме и сънували. И все пак, хората като мен и повечето колеги, следящи отблизо технологичното развитие през годините, определено не формират пазарната действителност.


Стандартен телевизионен приемник

При все опитите на повечето от нас да представим новите HD технологии като задължително условие, за да се наречем поколение на 21-и век, именно онези, които смятаме (по нашите си крайни критерии) за хора от миналия век, създават пазарното статукво.

Вече повече от две години на пазара се предлагат огромно количество Blu-Ray плейъри, както и конзолните платформи Xbox 360 и PS3. И знаете ли кое е по-интересното?

Не, определено не са достиженията на въпросните платформи - интересното се състои в пронизващия факт, че SD конзолата Wii е продала повече бройки, отколкото Xbox 360 и PS3 взети заедно.

В същото време пазарният дял на стандартното DVD е почти 90%, което превръща Blu-Ray устройствата по-скоро в модни артикули за богати хора, отколкото в мейнстрийм технология.


Характерна визия за HD Ready телевизиор

Това неминуемо води до въпроса – колко важна е визията във висока резолюция за стандартния потребител? Напомняме, че видеоигрите вече далеч не се изразяват в онези пикселизирани човечета тичащи по екрана и управлявани от нашите деца, а огромна индустрия, която печели най-вече от клиенти на възраст между 25 и 40 години.

По-горе посочените резултати показват, че масовият потребител не отдава толкова голямо значение на силно прокламираните нови технологии – той търси евтиният и достатъчно задоволителен резултат. Търси максимално удоволствие на възможно най-ниска цена.

Едно интересно изследване на Neilson показва, че в САЩ най-играната платформа за 2008 г. е близо 9-годишният PS2. И още – през миналата година американските играчи (напомняме, че американският пазар е най-големия в световен мащаб) са прекарали повече време пред оригиналния Xbox (поддръжката му е прекратена през далечната 2005 г.), отколкото на HD Ready конзолата PlayStation 3.


Сравнение между HD и нормален сигнал

Общото потребление на НЕ-HD конзолите в САЩ през миналата година е съставлявало 59.4% от общия времеви сбор, докато този на HD конзолите Xbox 360 и PS3 само 24.5%. Тези данни красноречиво ни показват и доказват, че основното количество игрални забавления са се извършвали на НЕ-HD платформи.

И още факти в подкрепа на твърдението, че понятието HD все още не значи почти нищо за регулярния потребител – в САЩ по-малко от 30% от населението използва HDTV приемници.

Скорошно изследване на Leichtman Research Group (LRG) показва, че 18% от собствениците на HDTV телевизори смятат, че гледат шоу програми във висока резолюция, когато те на практика получават сигнал в стандартна резолюция.


Още едно сравнение, което донякъде показва защо стандарният потребител не вижда голяма разлика между HD и нормалната картина

С други думи, за голямо количество хора, ако един телевизионен приемник е с плосък екран, то той автоматично се превръща в HD. И от там, на всеки пет човека един не може да открие разлика между картина, предавана в HD и такава в стандартна резолюция. Което, както и да го погледнем, си е един плашещ резултат.   

Докато Microsoft и Sony се опитват да тласкат технологиите напред чрез техните HD Ready платформи (PS3, както добре знаем, е и прекрасен Blu-Ray плейър), средностатистическият потребител просто прибягва до познатото, в случая Wii, което води до високия процент играчи, които просто нямат нужда от солидна HD графика, за да покриват своите геймърски нужди.

Предвид вече съобщените резултати за пазарното статукво между DVD и Blu-Ray медиите,  разбираме, че резултатът при въпросните е още по-категоричен в полза на НЕ-HD медията.


От ляво на дясно - PS3, Xbox 360 и Wii

Бидейки привърженици на новите технологии обаче, ще допълним, че въпреки противоречивите резултати за наличните HD платформи, 1/3 от притежателите на HTDV приемници разполагат с повече от един, а 25% плануват закупуването на следващия през тази фискална година.

Трябва да споменем и за двойното покачване на резултатите при продажбите на HDTV телевизори през 2008 г. спрямо предходната 2007-ма.

В крайна сметка обаче, изборът е изцяло ваш – дали ще изберете стандартен DVD плейър, Nintendo Wii, или ще предпочетете далеч по-напреднали технологии като Xbox 360, PS3 и Blu-Ray стандарта -  всичко опира да нуждите на съответния човек.

А те към днешна дата показват, че HD картината все още не е от първостепенно значение, що се отнася до видео или игрални забавления.

Текст: Ивайло Коралски

Сподели.