Колко е скъп един бърз заем?

Pinterest LinkedIn +

Бързите кредити са много полезни, особено когато имаме непредвидена ситуация и трябва да решим спешно финансов проблем. Както всеки вид заем, така и тук се начисляват лихвени такси, с които трябва да бъдем много добре запознати, преди да подпишем договор.

Точната цена е изключително важен фактор при избора на компания, от която да се вземе бърз заем. При този вид услуги е много важно да се знае каква е стойността на кредита. Използването на кредитни калкулатори, които се предлагат в повечето сайтове на фирмите за заеми, дава ясна идея каква е лихвата като сума. За да не се налага сами да смятате на колко точно лева се равняват процентите, лихвата се показва директно в левове на ден или за целия период.

Задължително сравнете офертите от няколко различни кредитора, като просто заложите еднакви сума и срок в калкулаторите. Много е важно да виждате крайната дължима сума заедно със съответните такси, ако компанията има такива (цялата цена на един бърз заем стандартно се формира от исканата сума, лихвата за периода и евентуална допълнителна такса на кредитора). Така сравнението ви ще е най-точно.

Какво се случва, ако не можете да платите навреме?

Опциите в този случай изключително много се отличават и зависят от политиката на компанията. Някои фирми за бързи кредити предлагат опции за удължаване срока за изплащане на някои от своите продукти. Това удължаване се таксува, но пък с него се запазва редовността на кредита ви.

Най-правилният подход при невъзможност за навременно плащане е да информирате  компанията, за да обсъдите наличните опции за решаване на проблема – каква би била стойността на задължението, което е просрочено, дали има вариант да се удължи срокът, може ли да се правят частични вноски и така да не се влиза в просрочване на този бърз заем и т.н. В противен случай рискувате да платите неустойки, лихви и такси.

Тегленето на бърз кредит може да бъде полезно решение, но е важно да се подхожда с отговорност. Проучете пазара, оценете финансовото си състояние и прочетете внимателно всички условия, преди да подпишете договора.

Източник: herakredit.com

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.