Когато часовникът придобие собствен интелект

Pinterest LinkedIn +

Умните джаджи вече не само измерват времето, но заплашват да бият шута на смартфоните.

Понеделник сутрин. Метрото, разбира се, е пълно. Докато някои подремват дори на крак, опитвайки се да си откраднат още мъничко почивка преди началото на работната седмица, по-ентусиазираните – или просто онези, които вече са изпили задължителните си две кафета вече ожесточено бомбардират с жестове екраните на своите смартфони, таблети и лаптопи. Дотук нищо необичайно.

И точно в този момент младо момиче започва да говори по… своя часовник. Всички погледи наоколо се приковават в нея, докато тя небрежно приключва разговора си и си пуска песен от същия този часовник.

Да, вече сме в ерата на умните джаджи и никоя от тях, колкото и обикновена да изглежда, не е застрахована от това да се превърне в поредното наблъскано с микрочипове устройство, което изведнъж получава половин дузина нови функции, а ние започваме да се чудим как изобщо сме живели без него.

Сега идва ред на умните часовници

Най-общо казано, умният часовник е точно толкова уред за следене на времето, колкото умният телефон е мобилна слушалка. Миниатюризацията на технологиите позволява форм факторът да се смалява и променя отвъд граници, които доскоро смятахме за непреодолими.

В този случай един часовник на ръката на потребителя има собствена операционна система, може да бъде средство за провеждане на разговори, да изпълнява функцията на музикален плейър, да ви насочва чрез своя GPS и още много неща.

Както повечето неща, умните часовници не са продукт на 2014 година. Най-ранният прототип на подобна джаджа е създаден още през 1972 г. Въпреки това както производителите, така и потребителите трябваше търпеливо да изчакат постепенната еволюция на технологията, за да дойде моментът, в който идеите и реалните възможности се изравниха.

Още през 2013 година се заговори за "революцията на китката", а през 2014-та броят на умните часовници на пазара се увеличи значително. Преломен момент бе годишната Google I/O конференция през юни, когато компанията обяви новата платформа Android Wear – версия на най-популярната мобилна операционна система, предназначена специално за умни часовници и други технологии с подобен форм фактор.

Както можеше да се очаква, "обичайните заподозрени" като Samsung, LG, HTC, Asus и Motorola веднага изразиха подкрепата си за платформата.

Един играч обаче все още не се е произнесъл

Въпреки че умният часовник не е бил официално обявен, нито дори е показван под каквато и да било форма, отговорът на Apple като че ли е най-лошо пазената тайна в бизнеса. Както анализаторите, така и легионите от фенове на Apple, и дори обикновените потребители, водени от чисто любопитство, са го приели за даденост. Той е iWatch – митичният умен часовник на технологичния гигант, който дори може да не се казва така.

Преди броени дни стана ясно, че Apple е регистрирала нов патент с номер 8 787 006 за умен часовник с името iTime, който като нищо може да се окаже изплъзващият се до момента iWatch. Текстът на патента подсказва, че е вероятно да има различни версии на iTime, а приложена скица изобразява нещо, наподобяващо по-стар iPod Nano с дисплей и каишка.


Устройството ще може да провежда телефонни разговори и да праща кратки съобщения, а държащата го каишка също ще има допълнителна функционалност, която засега не се разкрива. Друга скица показва устройство с извит екран, което подсилва слуховете, че поне един от моделите ще има извит 2,5-инчов AMOLED дисплей, който е доста по-голям от 1,65-инчовия екран в настоящи Android Ware часовници като тези на Samsung и LG.

Говорейки за конкуренцията, стратезите в Купертино, щата Калифорния, със сигурност държат под око наличните на пазара модели. Няма съмнение, че изтичането на патента е добре обмислено, тъй като идва в деня, в който новият LG G Watch прави своята премиера през магазина на Google Play Store.

Не че Apple наистина има от какво да се притеснява

Доказателство за това е поредната шега, която си направи известният американски ТВ водещ Джими Кимел в своето шоу. Той постави логото на Apple на най-обикновен часовник Casio на цена от 20 долара и го показа на случайни минувачи, твърдейки убедително, че именно това е новият умен часовник на гиганта.

Както може да се предполага, хората с лекота прегръщат идеята и дори не се замислят какво точно им се показва. Изводът е прост – пазарната позиция на Apple е такава, че компанията може да сложи логото си на най-обикновена джаджа от евтина пластмаса, да я представи с атрактивна реклама и хитро подбрани фрази и публиката пак ще я приеме като следващия технологичен суперхит.

А това е най-добрата позиция, за която една компания може да мечтае. Последните прогнози сочат, че умният часовник на Apple ще се появи на пазара в началото на септември успоредно с премиерата на новия iPhone 6.

Възможно ли е умните часовници да надхитрят смартфоните?

За момента смартуочът все още се възприема като допълнителен аксесоар и в най-добрия случай потребителите предпочитат комбинация от умен телефон и умен часовник, в която първият има водеща, а вторият – допълнителна функция.

Това обаче може да се промени още в близко бъдеще, когато тази нова джаджа набере повече инерция и "заграби" традиционни за смартфона функции като обаждания, мултимедиен плейър и GPS. Според прогнозата на маркетинговата компания NextMarket Insights пазарът на умни часовници ще достигне 15 милиарда долара още до края на 2014 година, а растежът ще се запази и след това и към края на 2015 г. се очаква да бъдат продадени почти 37 милиона умни часовника.

Предполага се, че по-голямата част от това търсене ще възникне в Азия, но когато растежът придобие такива темпове, тези джаджи ще бъдат предмет на засилен интерес навсякъде. И тогава вече никой няма да обръща такова внимание на момичето в метрото.


Сподели.