Парите ви са застрашени: новият iPhone 6, фаблетът iPhone 6 Plus и Apple Watch са тук

Pinterest LinkedIn +

С появата на два нови телефона, всеки от които може да претендира за статуса на лидер, за потребителите става все по-трудно да игнорират предложенията на Apple.

Кралят е мъртъв, да живеят кралете

Ние го очаквахме, вие го очаквахте. Милиони хора по света - също, а най-запалените дори го очакваха на палатки в Ню Йорк. iPhone 6 е тук и не е сам, а си води компания. Голяма и заемаща доста място в джоба компания. За какво всъщност говорим – за двата нови iPhone модела, които Apple обяви на 9 септември на презентация в града на Голямата ябълка. И какво по-добро място от това за компанията, чийто символ наподобява именно вкусния плод.

Запознайте се с титуляра

Без съмнение, поне на теория по-важният от двата модела е новият iPhone 6, който има 4,7-инчов екран с Retina Display HD и резолюция от 1334х750 пиксела. Със своите едва 6,9 мм моделът определено е по-тънък и атрактивен от своя предшественик iPhone 5s.


Но видът не е всичко и за да подкрепи това твърдение, компанията е вложила в сърцето на новия си флагман по-мощен А8 чип, който трябва да е с 25 процента по-бърз и с 50 процента по-ефективен от А7. Apple изчислява, че новият смартфон ще предлага до 14 часа време за разговори, 11 часа възпроизвеждане на видео и 10 дни в режим на готовност.

Ако сте сред хората, които обичат да правят снимки в движение (а всъщност кой не обича?), може да останете леко разочаровани, защото 8-мегапикселната задна камера от предното поколение не е подобрена, но пък Apple е добавила по-добър чип за обработка и изчистване на образа, както и за подобряване на цветната тоналност.

Оптичната стабилизация е запазена за "баткото" 6 Plus, но все пак получавате HDR снимки, запис на видео в 1080р в 60 кадъра в секунда, клипове на забавен каданс при 240 кадъра в секунда вместо досегашните 120 и панорамни снимки, които позволяват да съчетаете заедно няколко кадъра, за да създадете един с впечатляващите 43 мегапиксела.


Не е изненадващо, че има и подобрения по отношение на свързаността

Благодарение на 802.11ac WiFi и 150Mbps LTE стандартите потребителите вече ще могат да провеждат разговори както през LTE, така и през wi-fi, ако съответната мобилна мрежа го поддържа. Присъства и очакваната NFC опция, която Apple ще обвърже с разплащания в магазините.

Към глезотиите трябва да добавим подобрен жироскоп, който ще се ползва най-вече при приложения за фитнес и игри, както и възможността на допълнителния процесор М8 да преценява не само разстоянието, но и въздушното налягане, което пък му позволява да определи надморската височина.

Какво още остана, освен може би цвета и цената на апарата

И понеже феновете на Apple рядко се притесняват от цената, то ето първо нещичко за окраската. Ако се вълнувате за цвета, в който ще може да си купите новия iPhone 6 и дали ще отива на очите ви, Apple няма да промени разцветката от миналата година, което означава, че налични ще са черно, бяло и златисто.


А, да, цената. Тя, разбира се, е свързана с обема на мястото за съхранение – 16-гигабайтовата версия ще е 199 долара, а срещу 299 и 399 долара получавате съответно 64GB и наистина солидните 128GB.

По-голямата ябълка

Докато iPhone 6 е водещият модел, то със сигурност появата на неговия по-голям вариант е по-интересна от техническа гледна точка. При положение че множество модели на водещи Android производители като Samsung, Sony и LG вече редовно ползват екрани над 5 инча, смартфоните на Apple търпяха заслужената критика, че се придържат към прекалено малки дисплеи.

Сега компанията вече има своя истински отговор в лицето на iPhone 6 Plus. С 5.5-инчов екран, 1080р резолюция и Retina Display HD, този истински хулиган определено има потенциала да изпоти водещите Android фаблети и най-сетне ще даде на привържениците на максимата, че размерът има значение, повод да посегнат към апарат с марка Apple.


Всъщност между двата модела няма чак такава разлика, но трябва да отбележим, че iPhone 6 Plus е с дебелина 7.1 мм и има леко заоблени форми не толкова различни от тези в новите iPad модели на Apple. В гърдите на този дремещ гигант тупти нов 64-битов А8 процесор, а Apple обещава до 24 часа време за разговори през 3G заедно с 14 часа видео плейбек – доста солидни показатели предвид големия екран.

По отношение на фотографските възможности, за които вече загатнахме, iPhone 6 Plus има 8МР iSight камера и същата True Tone светкавица, каквато имаше в 5s. Не бързайте обаче да си мислите, че компанията е пестила. Телефонът има подобрен автофокус, оптична стабилизация и усъвършенстван детектор за лица.

iPhone 6 Plus ще струва съответно 299, 399 и 499 долара за модел с 16GB, 64GB и 128GB. Предварителните поръчки тръгват още от 12 септември, а доставките в "няколко страни" – от 19 септември.


А колко е часът?

Ако сте се уморили от интензивните слухове за прословутия умен часовник на Apple, имаме добра новина за вас – днес на всичко това се слага точка. Поставя я Apple Watch – новият смартуоч със сапфирен дисплей, за който се предполагаше, че ще се ползва при новите телефони, четири сензора и точност до 50 милисекунди, така че да нямате оправдание за закъсненията при срещи с приятели.

Тим Кук разпалено убеждаваше присъстващите, че компанията му е положила всички усилия, за да превърне часовника в уред със собствена идентичност, а не просто в един умален iPhone.

Подобно на моделите Samsung Gear, Apple Watch също ще знае кога вдигате китка, за да го погледнете и ще активира дисплея. Самият екран е тип Retina и е покрит със сапфир. Джаджата е снабдена с монитор на сърдечната дейност и интеграция на персоналния дигитален помощник Siri.


За най-ентусиазираните разработчици Apple предлага WatchKit за създаване на приложения, специално за умния часовник и няма съмнение, че това ще отвори вратата за нови предели на оригиналност и иновативност.

Интересно е, че за пръв път откакто е на пазара новият титулярен iPhone не изглежда като най-интересното предложение на Apple. Най-солидното – да, но появата на 5.5-инчовия iPhone 6 Plus и на дългоочаквания часовник Apple Watch определено засенчват iPhone 6.

Което означава две неща: от една страна, компанията очевидно си е свършила добре работата, а от друга - милионите технологични маниаци ще имат още по-голям и може би труден избор за това на коя джаджа да се спрат в следващите месеци.


Музикална рЕволюция

Презентацията не мина и без музикални изненади - U2 използваха събитието на Apple, за да представят своя нов албум Songs of Innocence. Той стана достъпен ексклузивно в iTunes, при това напълно безплатно за всички потребители. Всеки, който влезе в своя акаунт до 13 октомври, ще получи достъп до него.

Сподели.