"Koenigsegg" впечатли с 4-местен "мегаавтомобил" с 1700 к.с.

Pinterest LinkedIn +

Марката "Koenigsegg" се свързва с двуместните хиперавтомобили, но производителят им иска да промени това. Компанията се насочва към просторните 4-местни автомобили за дълги пътувания. Тя представи новата си разработка Gemera, която е точно в тази посока, но не прави компромис с характеристиките на "мегаавтомобил".

Gemera е 4-местна кола, която има достатъчно място за 4 куфара с размерите на тези за ръчния багаж в самолетите. В интериора има достатъчно място за всички пътници и задните седалки са с пълен размер и много пространство. Има и доста лукс и комфорт, включително 8 места за чаши, интерактивни дисплеи, тризонов климатик и др.

Въпреки това Gemera запазва характеристиките на спортен автомобил и на типичен Koenigsegg. Вратите отново са само две и се отварят по типичния за Koenigsegg начин със завъртане и нагоре. Те са много по-дълги, за да осигуряват достатъчно пространство за задните места.

Освен това липса странична колона, тъй като компанията е направила изцяло нов монокок, който е много здрав и не се нуждае от допълнителна подпора. Това също улеснява влизането и излизането от колата.

Gemera използва 2-литров, трицилиндов двигател с две турбини с технология, която позволява да използва не само бензин, но и етанол и метанол. Освен това има и три електромотора. Общият въртящ момент е 3500 Nm.

Общата мощност е 1700 к.с., като 600 к.с. от тях са от двигателя, а останалите 1100 –  от електромоторите. Максималната скорост на колата е 400 км/ч. А според производителя повече не са нужни. Тя може да се движи и само на електричество, като има около 50 км пробег и максимална скорост от около 300 км/ч.

Gemera използва и Direct Drive системата от "Regera", което означава, че няма традиционна скоростна кутия, а само една предавка. Колата ще може да стига 100 км/ч от място за 1,9 сек.

"Koenigsegg" планира да произведе 300 броя от Gemera. Това ще стане от 2022 г., а цената ще е около 1,7 млн. евро на брой, прогнозира "TopGear".
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.