Книгите за "Хари Потър" вече се продават в Интернет

Pinterest LinkedIn +

Всички 6 издадени романа от поредицата "Хари Потър" са пуснати в продажба в аудио формат от iTunes, съобщава BBC. По този начин писателката Дж. К. Роулинг (JK Rowling), изпод чието перо излизат култовите истории за малкия магьосник, ще се опита да се пребори с пиратството.

Музикалната индустрия далеч не е единствената потърпевша от нелегалното разпространение на защитени с авторски правa материали в Интернет. Роулинг с очите си е видяла копия на книгите й да се продават в онлайн аукциона eBay, при това с фалшифициран автограф.

"Като оставим настрана това, че е незаконно, твърде вероятно е много голяма част от съдържанието на пиратските книги за Потър, които се продават там, да няма нищо общо с онова, което съм написала", казала е писателката.Роулинг е обвинила eBay за това, че не са поели отговорността да свалят пиратските файлове от сайта си. "За деня, в който посетих eBay, мога да кажа, че според мен само един от автографите, които бяха представяни за мои, беше истински.", написала е в изявление чрез сайта си авторката.

"По всичко личи, че доста хора се опитват да измамят феновете на Хари Потър. Същото се отнася и за огромното количество неауторизирани електронни книги и аудио файлове, които потребители в eBay предлагат на читателите на търг.

Говорителка на eBay е отговорила, че Роулинг е част от специална програма за защита на авторските права, според която потребителите на сайта ще съобщават за проблеми, когато се натъкнат на такива сред предлаганите около 55 милиона артикула.

"Отговорност на притежателя на авторските права е да съобщава за случаите, при които те се нарушават", допълнила е тя. "Когато получим такъв сигнал, ние незабавно сваляме артикула от сайта си."

Последният роман за Хари Потър, "Harry Potter and the Half-Blood Prince", който все още не е преведен на български, излезе официално на световния книжен пазар на 16 юли. Инцидентите с нелегалното разпространение на книгата, обаче, започнаха още преди тази дата.

Сподели.