Холивуд или Азия - решаващата вечер на Венеция Филм Фест

Pinterest LinkedIn +

Тази вечер (10 септември) предстои да бъдат раздадени наградите Златен лъв, с което ще приключи 62-рият филмов фестивал във Венеция. Последната лента, която ще бъде прожектирана в Лидо, е "Perhaps Love" - първият китайски мюзикъл от 4 десетилетия насам.

Дело на хонконгския режисьор Peter Ho-sun Chan, във филма участват някои от най-известните азиатски актьори, като Jacky Cheung (Golden Chicken 2) и Takeshi Kaneshiro ("Домът на летящите кинжали"). Наситен с поразителни мелодии и впечатляваща хореография, филмът на Чан е с бюджет, близък до този на един от най-скъпите холивудски мюзикъли - Мулен Руж.

"Perhaps Love" разказва историята на двама влюбени - в ролите Kaneshiro и прелестната Zhou Xun, които дълго са били разделени, но се срещат отново по време на снимките на мюзикъл, действието на който се развива през 30-те години на миналия век. Очаква се филмът, който не е включен в конкурсната програма, да донесе нов интернационален успех на Чан, след като досега е най-високо признат за своята романтична комедия "Comrades, Almost a Love Story".

Но всъщност режисьорът, за който се предполага, че ще си тръгне от Венеция като победител, е Джордж Клуни (George Clooney), който изпълнява и роля в своята "Good Night. And, Good Luck" - черно-бяла история за времето между 47-ма и 57-ма година, когато да се критикува политиката на изпълняващия по това време длъжност сенатор, върл анти-комунист, Джоузеф Макарти (Joseph McCarthy) чрез медиите е било проява на огромна смелост.

Основна конкуренция на "Good Night. And, Good Luck" представляват според прогнозите лентата  "Brokeback Mountain" на Ang Lee и последният филм от трилогията за отмъщението на корейския режисьор Park Chan-wook - "Sympathy for Lady Vengeance".  Макар и противоречиво въприеман до момента, филмът "Mary" на Abel Ferrara също се счита за претендент за голямата награда.

Сред останалите продукции, които бяха включени в конкурсната програма на фестивала във Венеция, са  "Bareback Mountain" - любовна история за двама мъже от Уайоминг, които се срещат през 1963 г. и "Romance & Cigarettes" - първите стъпки в жанра на мюзикъла за Джон Туртуро (John Turturro).

Според наблюдението на критика от Screen International Лий Маршал (Lee Marshall), "тази година във Венеция са показани повече американски премиери от когато и да било". Отново според него "във фестивала може и да не са включени комерсиалните безсмислици (които са присъщи според него за Кан), но по отношение на качеството на филмите Венеция дори е с една идея по-напред. "

В 62-рият филмов фестивал във Венеция особена чест беше отдадена на азиатското кино, с ретроспекции на китайската и японската класика, а наградата за цялостен принос  получи японският аниматор Хайао Миязаки (Hayao Miyazaki, на снимката).

 

 

Сподели.