Документалното кино - акцент в Торонто Филм Фест 2005

Pinterest LinkedIn +

Днес (8 септември) в Торонто стартира юбилейното 30-то издание на престижния филмов фестивал. В десетдневната му програма са включени над 330 филма от 52 страни, от които 256 пълнометражни и 79 късометражни.

Както е характерно за фестивали от ранга на Торонто Филм Фест, най-обещаващите ленти ще бъдат представени на бляскави гала вечери. Като такива са сочени предимно холивудски заглавия, като немалко от тези, които ще бъдат прожектирани в Торонто, се считат за основни претенденти за наградите на Академията.

Гуинет Полтроу (Gwyneth Paltrow) е една от актрисите, които ще минат по червения килим в заключителната вечер на фестивала, когато ще бъде представен филмът "Proof", в който тя изпълнява главната роля. Режисьор на лентата е Джон Мадън (John Madden), с когото тя работи не за първи път ("Влюбения Шекспир"). Заглавието бе включено и в програмата на фестивала във Венеция, но Полтроу не присъства на премиерата му там.

Същата вечер ще бъде представен и "Walk The Line" - биографичният филм за живота на Джони Кеш (Johnny Cash), чиято роля изпълнява Хоакин Финикс (Joaquin Phoenix), а тази на покойната съпруга на покойния музикант, Джун - Рийз Уидърспуун (Reese Witherspoon).

Друг известен музикант, Джъстин Тимбърлейк (Justin Timberlake), ще отбележи присъствие в контекста на филма, в който участва, партнирайки си с Морган Фрийман (Morgan Freeman) и Кевин Спейси (Kevin Spacey). Трилърът "Едисон" е широкоекранният дебют за амбициозния бивш вокалист от поп бой бандата N'Sync.

Освен тях сред останалите знаменитости, които се очаква да пристигнат в Канада, са Орландо Блуум (Orlando Bloom), Камерън Диаз (Cameron Diaz), Шарлийз Терон (Charlize Theron), Кирстен Дънст (Kirsten Dunst), Ричард Гиър (Richard Gere), Киану Рийвс (Keanu Reeves), Натали Портман (Natalie Portman) и Томи Лий Джоунс (Tommy Lee Jones).

Друг интересен дебют на фестивала в Торонто ще направи Дейвид Айер (David Ayer). Известният сценарист ("Тренировъчен ден", "S.W.A.T.") за първи път се е изявил като режисьор в своя "Harsh Times". Главните роли във филма се изпълняват от Крисчън Бейл (Christian Bale, "Батман в началото", "Машинистът") и Фреди Родригез (Freddy Rodriguez, "Six Feet Under").

Сред останалите привличащи вниманието заглавия са "Neverwas", в който участва Джошуа Майкъл Стърн (Joshua Michael Stern), "Winter Passing" на Адам Рап (Adam Rapp), "Little Fish" - с Кейт Бланшет (Cate Blanchett), "Trust the Man" на Барт Фройндлих (Bart Freundlich) и последният филм на британския режисьор Гай Ричи (Guy Ritchie) - "Revolver", който отново е включил в каста си Джейсън Стейтън (Jason Statham, "Гепи", "Транспортер" 1 и 2).

Фестивалът ще бъде открит с канадски филм - един от многото, които са включени в неговата програма. "Water" е последният филм от трилогията на Deepa Mehta, разкриваща картината на гладна Индия.

Както всяка година, и тази, в програмата на фестивала е застъпена темата "11-ти септември". Годишнината отново съвпада с провеждането му и по този повод над 20 ленти, кореспондиращи с драматичното събитие, ще бъдат прожектирани в Торонто.

Един от основните жанрове, които ще бъдат застъпени в 30-тия Торонто Филм Фест е документалният. До голяма степен това се дължи на успеха на "March of the Penguins" - документалната лента, откупена от Warner Independent Pictures, която пожъна големи успехи още в първата седмица след излизането си (януари, 2005, във Франция), когато в бокс-офис класацията отстъпи по приходи единствено на "Авиаторът". В американската версия на филма, разкриващ природата на императорските пингвини, разказвач е Морган Фрийман, разкрил въздействието на гласа си във филми като "Изкуплението Шоушенк" и "Момиче за милиони".

Сред документалните ленти, които ще бъдат представени пред публика в Торонто и за които критиката е най-ласкава, са "Sketches of Frank Gehry" - филм за живота на архитекта Frank Gehry, режисиран от Сидни Полак (Sydney Pollack), "John & Jane" - дело на индийския режисьор Ashim Ahluwalia и, най-вече, "Dave Chappelle's Block Party" - филм, определян като нещо между комедия от скечове и музикален концерт. В центъра на сюжетната му линия е поставено решението на 32-годишния комедиен актьор, имащ собствено шоу, да организира блок парти, с което да отпразнува подновяването на договора си през 2004 г. Продуцент на филма е Боб Яри (Bob Yari, "Crash", "Любовна песен за Боби Лонг"), а режисьор - Мишел Гондри (Michel Gondry, "Блясъкът на чистия ум").


 

Сподели.