Клондайк (Klondike)

Pinterest LinkedIn +

Първият мини сериал на Discovery Channel е наситена с приключения история за златотърсачи, базирана на книгата на Шарлът Грей (Charlotte Gray) Gold Diggers: Striking It Rich in the Klondike (Златотърсачи: Забогатяване в Клондайк). Изпълнителен продуцент на поредицата е Ридли Скот (Ridley Scott), а главните роли са поверени на Ричард Мадън (Richard Madden), Сам Шепърд (Sam Shepard) и Аби Корниш (Abbie Cornish).

След като History Channel доказаха, че могат правят страхотни сериали с Hatfields & McCoys и Vikings, дойде ред и на Discovery Channel да предложат на зрителите малко фикция за разнообразие. Klondike е мини сериал, който определено заслужава внимание - не само заради мащабността си и защото е изключително красиво заснет, но и заради интересния актьорски състав.

Режисьор на сериала е Саймън Селан Джоунс (Simon Cellan Jones), когото повечето от вас вероятно свързват и с друг много успешен мини сериал - Generation Kill. Уловил суровата красота на природата, Klondike не е просто поредната високобюджетна продукция, а ярък пример за телевизионна поредица с кинематографични качества, на които много филми биха могли да завидят.

Идеята:

Klondike е базиран на книгата Gold Diggers: Striking It Rich in the Klondike на канадския историк Шарлът Грей. Главен сценарист на сериала е създателят на хитовия Prison Break (Бягство от затвора) Пол Шойринг (Paul Scheuring). Той е и изпълнителен продуцент на поредицата заедно с Ридли Скот.

Началото:

След като през декември 2012 година Discovery Channel дава зелена светлина на проекта, снимките на сериала започват през март 2013 година. Телевизията възприема идеята за поредицата като чудесно допълнение към две от реалити програмите им - Gold Rush и Jungle Gold.

Klondike стартира през януари 2014 година. Пилотният епизод на поредицата е гледан от над три милиона зрители. В България излъчването на мини сериала стартира на 5 март 2014 година.

Историята:

Действието се развива в края на деветдесетте години на 19 век. Епоха, останала в историята с името "Златната треска в Аляска". Бил Хаскел (Ричард Мадън) и Байрън Епстайн (Огъстъс Прю) са приятели от деца, които се впускат в епично приключение. Освен с безпощадната природа те трябва да се справят с още много предизвикателства. По пътя си срещат много трудности, но и много интересни личности, сред които е и самият Джeк Лондон (Джoни Симънс).

Героите и звездите:

Звездата от Game of Thrones Ричард Мадън е в ролята на Бил Хаскел. Красив, амбициозен и интелигентен, Бил решава, че не желае да прекара живота си в скучния чиновническа кабинет и заминава заедно с най-добрия си приятел. Двамата се впускат в търсене на приключения и бърза печалба. Не след дълго обаче Бил разбира, че макар тежката работа и суровите условия да са за всички, късметът ще се усмихне на малцина от златотърсачите. За да оцелее, ще трябва да се справи със собствените си слабости и с много други предизвикателства.

Повечето от вас вероятно са гледали очарователната Аби Корниш в Limitless, Sucker Punch, Seven Psychopaths и не дотам успешния римейк на RoboCop. В Klondike на нея е поверена ролята на Белинда Мълруни. Умна и решителна жена, Белинда е наясно, че единственото място, където една жена може да постигне успех и самостоятелност, е в град като Даусън Сити, където е много по-важно да печелиш, отколкото да се съобразяваш с общоприетите норми.

Сам Шепърд е не само номиниран за "Оскар" актьор, но и отличен с "Пулицър" драматург, автор на няколко книги, продуцент, режисьор и сценарист. Този път той е в ролята на отец Джъдж, чиято цел не е благородният метал в мините, а душите на миньорите. В град, изпълнен с алчност, завист и убийства заради късче злато, запазването на вярата е много висока цел и той напълно го осъзнава.

Към актьорския състав на Klondike се присъединява и Тим Рот, когото освен с Rob Roy вероятно свързвате и с ленти като The Incredible Hulk и Arbitrage. Рот е в ролята на Графа. Опасен човек със съмнителен благороднически произход, готов на всичко, за да постигне целите си, той не само застрашава бизнеса на Белинда, но пречи на отец Джъдж да построи църквата си.

Огъстъс Прю е британски актьор, когото повечето от вас вероятно са гледали в сериала на Showtime The Borgias. В Klondike той е в ролята на Байрън Епстайн. Именно негова е идеята за пътуването - авантюрист и свободен дух, той е двигателят, докато Бил е гласът на здравия разум.

Сподели.