Кино за милиарди, или 3+ филма, в които Холивуд спасява Мат Деймън

Pinterest LinkedIn +

Новата лента The Martian (Марсианецът) с Мат Деймън в главната роля вече е в кината. Кратка ретроспекция на филмите с участието на известния холивудски актьор показва, че много често неговите персонажи са хора, които трябва да бъдат спасени, върнати на Земята, върнати към живота и т.н. Което ни накара да се запитаме: не хвърля ли прекалено много пари Холивуд за спасяването на Мат Деймън?

Материалът съдържа спойлери за няколко филма, така че четете с повишено внимание!

The Martian (Марсианецът)

Адаптация по едноименния роман на Анди Уиър, филмът разказва за спасяването на Мат Деймън от Марс. Изоставен на Червената планета и смятан за мъртъв, той трябва да оцелее, докато някой не дойде да го спаси... стига човечеството да разбере, че има някой за спасяване.

Interstellar (Интерстелар)

В Interstellar Кристофър Нолан изпраща мисия от Земята не до Марс, а в съвсем друга далечна част на галактиката. Там изоставен сам-самичък е героят на Деймън - доктор Ман.

В случая нещата се развиха по малко по-неочакван начин и той не беше спасен. Но фактът, че персонажът беше в основата на повечето проблеми във втората част на филма, е достатъчен.

Saving Private Ryan (Спасяването на редник Райън)

За разлика от първите два филма, в този шедьовър на Стивън Спилбърг се връщаме на Земята. И назад във времето всъщност - във Втората световна война.

Редник Райън е част от т.нар. Десант в Нормандия - военна операция, в която героят на Мат Деймън е изгубен някъде в Нормандия (а тримата му братя са мъртви) и отряд от 8 мъже е на мисия да го спаси.

Бонус: Good Will Hunting (Добрият Уил Хънтинг)

Метафорично погледнато, Уил Хънтинг също има нужда от спасяване. Макар и да не е изоставен на чужда планета или изгубен на вражеска територия. Но борбата, която героят му води със собствените си демони, е не по-малко напрегната, а спасителната операция е водена от самия Робин Уилямс - в ролята на Шон Магуайър.

Сподели.