Kick-Ass 2 – хумор, кръв и нова доза брутален екшън от Hit Girl

Pinterest LinkedIn +

През 2010 г. филмите за супергерои вече бяха привлекли вниманието на киноманите – главно под формата на два филма за Iron Man (Железният човек) и два филма от трилогията The Dark Knight (Черният рицар).

Тогава се появи Kick-Ass (Шут в г.за) – адаптация на едноименния комикс на Марк Милър (Mark Millar), разказващ за обикновени момчета и момичета, които поради любовта си към героите със свръхестествени способности решават да станат защитници на закона и справедливостта.

Доста по-различен от комиксовите адаптации, които сме свикнали да гледаме, Kick-Ass събра голям брой верни почитатели и успехът му предначерта създаването на втора част, която излезе три години по-късно.

Тя отново се фокусира върху героите Kick-Ass (Аарън Тейлър-Джонсън), който популяризира идеята да бъдеш супергерой в реалния свят, и, естествено, убийствената Hit Girl (Клои Грейс Мориц), която пък се опитва да загърби кървавото си минало и да се впише в света на "нормалните" гимназистки.

Както може да се очаква, отново Мориц беше звездата на филма. Пораснала с няколко години, но също толкова брутална, колкото я помним, героинята ѝ Hit Girl има задачата не само да даде заслуженото (че и отгоре) на всички престъпници, а също така и да представи основната тема на поредицата от гледната точка на подрастващо момиче.

Освен с тази концептуална промяна Kick-Ass 2 не се различава кой знае колко от предшественика си. Всъщност двата филма са почти идентични, което много хора считат за слаба страна на продукцията.

Режисьор на екшъна е Джеф Уодлоу (Jeff Wadlow), който за момента е сравнително непознато име в Холивуд и започва да се доказва по един страхотен начин. Освен Kick-Ass 2 той е режисирал още само два филма - спортния Never Back Down и трилъра Cry Wolf.

      

Уодлоу е също и сценарист, като и с двете си задължения се справя на ниво, давайки да се разбере, че Матю Вон (Matthew Vaughn) е оставил продължението в добри ръце.

В първата част от 2010 г. беше забавно да видим толкова бруталност от няколко обикновени деца и то по един толкова добре визуализиран начин. Три години по-късно заедно с всичко останало от Kick-Ass идва и едно влязло в пубертета момиче, което си има и много други проблеми.

Да, именно Hit Girl носи изключителния успех на поредицата благодарение на талантливата Клои Мориц, която отново влага изключително много за развитието на героинята и в същото време остава вярна на комикса.

Атрактивността на актрисата в тази роля обаче е нож с две остриета, тъй като колегите ѝ в по-голямата част от филма остават в нейната сянка и зрителят започва да се чуди защо лентата всъщност се казва Kick-Ass, а не Hit Girl.

Част от актьорския състав е Джим Кери (Jim Carrey), който определено внася глътка свежест в екшъна и в някаква степен оправдава по един или друг начин прекомерното насилие, което струи от екрана.

Персонажът му се казва Colonel Stars and Stripes - бивш мафиот, минал на страната на добрите. Целта му е да събере колкото може повече супергерои-доброволци, с които да въдворява ред в престъпния град.

Въпреки интересния подход към новите герои сценарият доста често издиша във втората половина на филма. Това е така, защото в един момент всичко става фон на насилието, което на моменти просто не е сюжетно оправдано.

Герои като The Motherfuc.er и Mother Russia имат за цел да предизвикат смях, но концепцията за тях бива изместена от бруталност и необмислени майтапи, които теглят цялостното представяне на филма надолу.

От друга страна с визията си за тази изпълнена с бруталност ниша на екшън жанра режисьорът Джеф Уодлоу дава надежда за предстоящия X-Force филм. Fox вече разработва продукцията и тя определено ще има нужда от човек, който не се страхува от малко повече кръв на екрана.

Като цяло Kick-Ass 2 определено би допаднал на хората, които са харесали и първата част. Въпреки някои слаби моменти продължението предлага на киноманите точно това, което очакват да видят - динамичен екшън, изпълнен с много насилие, солидна доза хумор (доста плосък на моменти) и, естествено, реалистична бруталност, поставена в един комиксов свят.

Сподели.