"Кекс" впечатли и световните медии

Pinterest LinkedIn +

Че провокацията продава, вече не можем да имаме никакво съмнение. Колоритният Папи Ханс и скандалният му хит "Кекс" не останаха незабелязани за света, макар и няколко месеца след като и децата в България запяха "Но всичко е точно".

"Кекс" може и да е пародия на поп песен, но това не ѝ попречи да стане хит в България – родната страна на поета и копирайтър Константин Трендафилов" – написа световното издание "Икономист", цитирано от "24 часа".

В статия, озаглавена "Какво слуша светът" и публикувана в 1843magazine.com пък, има и кратък разбор на видеото към песента. То се сравнява с демонстрация на упражнения по каланетика от 80-те, а в сбития преразказ на текста англоезичното издание подчертава сексуалния му подтекст.

"Обикновена домакинска дейност като приготвянето на кекс е представена по провокативен начин. Цялата концепция на песента се базира на игра на думи. Самата дума "кекс" на български звучи много близо до думата "секс"
, разяснява икономическата медия.

В статията се посочват и други впечатляващи примери от съвременната световна музикална сцена, сред които попадат любовна песен от Узбекистан, трудова песен от Виетнам, критика на образователната система от Камбоджа и салса от Нигерия.

Българският хит, който ни внушава, че "Всичко е точно", не е първата откровена провокация на скандалния творец Папи Ханс. Зад псевдонима се крие писателят Константин Трендафилов, участвал в издаването на "Под игото" на шльокавица, което също получи широк обществен отзвук. Ето как реагира той на световната си популярност:


Сподели.