Катастрофата на автономната кола е "безспорен провал", смята губернаторът на Аризона

Pinterest LinkedIn +

Губернаторът на американския щат Аризона Дъг Дюси обяви, че катастрофата на автономния автомобил на Uber е "безспорен провал". Дюси направи това изявление в писмо, в което аргументира решението да издаде безсрочна забрана на компанията да тества автономни автомобили на територията на Аризона, съобщава изданието "Verge".

Според Дюси това решение е в "най-добрия интерес на хората". Писмото е адресирано до изпълнителния директор на Uber Дара Хосровшахи. В него Дюси описва видеото от инцидента като "смущаващо и тревожно" и твърди, че то "повдига много въпроси за способността на Uber да продължи тестовете в Аризона".

Дюси пише още, че като губернатор главният му приоритет е сигурността на хората. "Инцидентът на 18 март е безспорен провал да се отговори на очакването хората да са в безопасност по време на тестовете на автономни автомобили", пише губернаторът.

Срокът на забраната е безсрочен, нейната продължителност ще зависи много от резултатите от разследването на инцидента. Uber тества автономните си коли в Аризона от 2016 г., след като те бяха забранени в Калифорния заради нежеланието на компанията да поиска издаването на съответните разрешителни.

Според данни на в. "New York Times" по програмата за разработка на автономни автомобили на Uber е имало проблеми. Служители на компанията са споделяли притеснения за сигурността на технологията, а на шофьорите се е налагало да се намесват по-често, отколкото тези на конкурентните платформи.
Сподели.