Карнавалът в Габрово - празнични илюминации, наддумвания и котешко ревю

Pinterest LinkedIn +

Празнични илюминации озариха центъра на Габрово в нощта на ежегодния карнавал на хумора и сатирата в града. Биг бенд парад, детски мини карнавал, карнавал-ревю на живи котки, мини породи кучета, фретки, зайчета, хамстери, плъхове, птици и други дребни домашни любимци са само част от събитията, които съпътстват празника тази година.

Живата статуя Ащон Ка ще обитава пространствата около моста "Игото" до статуята на Рачо Ковача, а пред Спортна зала "Орловец" е организирана Карнавална работилница "Вкуси карнавала". Събитието е част от проект "Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest".

Междувременно в Дома на хумора и сатирата вече бяха обявени лауреатите в 23-то Биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017. Международно жури, в състав Йорг Бадер (Швейцария), Франсис МакКий (Ирландия/Шотландия), Антон Стайков (България), Марко Стаменкович (Сърбия) и Маргарита Доровска (България) присъди наградите "Златен Езоп" (статуетка и 5000 лв. на Destructive creation, България), "Гаскар" (статуетка и 3000 лв. на Томаш Моравец, Чехия), специална награда за съвременно изкуство (2000 лв. на Лия Хюсън, Ирландия), голяма награда (3000 лв. на Трайко Попов, България), награда за карикатура (2000 лв. на Никола Листес, Хърватия), награда за печатно издание в областта на карикатурата (1000 лв. на Тоти Бурати, Италия) и др.

Рачо ковача

Рачо ковача е един от символите на Габрово. Тази година на карнавала беше пресъздаден народният обичай "Млада булка", в който Рачо и Рачовица бяха главните герои.

Габровският карнавал тази година се състоя на 20 май, но етнографският музей "Етър" отправя следкарнавална покана към всички габровци и гости на града. В неделя,  21 май, в музея на открито посетителите ще имат възможността да участват в надяждане със захарни петлета, да се опитат да открият свой двойник сред бостанските плашила, пристигнали от цялата страна за участие в конкурс и да станат свидетели как се дава спешна помощ на плашило, което достатъчно дълго е изпълнявало задълженията си, вдъхвайки страх на птици и животни.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.