5 причини да посетите град Габрово

Pinterest LinkedIn +

3 март е – нашият съвет е да прекарате почивните дни, обикаляйки и опознавайки България. И да, не ви остава друго, освен да ни послушате.

Днешното ни предложение за дестинация се намира в центъралната част на милата ни родина. Водим ви към Габрово - град, който ако все още не сте посетили, трябва да го направите, заради:

Априловска гимназия

През 1835 г. в град Габрово врати отваря първото светско училище в България. Негов основател е просветният деец Васил Априлов. За нуждите на училището се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища. Днес част от сградата на Априловска гимназия е превърната в музей на образованието, пазейки автентиични предмети от периода, когато у нас са се правили първите сериозни стъпки в развитието на просветното дело.

Българският Манчестър

В миналото Габрово е бил наричан българският Манчестър, поради силно развитата си индустрия. През 1882 г. в града е построена първата модерна в страната ни фабрика за текстил. От съществуващите дребни производства възниква огромна за времето си индустрия. Развиват се текстилната (вълнена и памучна), кожарската и железарска промишленост. Днес в Габрово има музей на индустрията, в който се пазят доказателства за славното минало на града.

Етър

Архитектурно-историческият комплекс "Етър" е първият по рода си музей в България, поставящ зрителя в непосредствен контакт с отминалата действителност. В него са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение.

Природа

Габрово е разположен в центъра на България, в сърцето на Балкана - сгушен между стръмни баири и ароматни гори. В близост до града се намира известната местност Узана. Редица са и китните селца, разположени в околията на Габрово, осигуряващи чудесни условия за летен селски туризъм.

Хуморът

Габрово е известен и като българскта столица на шегата. В града се намира домът на "Хумора и сатирата", който трябва да бъде посетен от всеки новопристигнал в Габрово. Защото "светът е оцелял, защото се е смял"!

Сподели.