Камен Калев, Димитър Митовски, Драго Шолев и куп режисьори на бунт в името на българското кино

Pinterest LinkedIn +

Редица от най-популярните режисьори и продуценти в българското кино се обединиха в знак на несъгласие с "посоката за развитие на българско кино", заложена в решенията на Националната художествена комисия от 28 май 2012 г.

Камен Калев, Димитър Митовски, Борислав Чучков, Виктор Чучков, Константин Божанов, Димитър Гочев, Иван Дойков, Драгомир Шолев и Андрей Паунов създадоха ново сдружение на български филмови творци и продуценти, наречено "Ново българско кино на 21 век".

"Основната ни цел е запазване на подема в съвременното българско кино и дългосрочното му развитие на европейско и световно ниво. Двата основни критерия за оценка на постижения в съвременното кино са, от една страна – създаване на филми, които стигат до стотици хиляди зрители в киносалоните, а от друга – участие на най-престижните световни филмови форуми: Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто.

За постигането на тази цел обединяваме усилията си за спазване на Закона за филмовата индустрия, като предложим промени, създаващи условия за подкрепата за филми, които намират широко зрителско признание у нас или издигат имиджа на България пред световната филмова общност.

Това би могло да се постигне с радикални промени на системата за оценка и подбор на проекти, подлежащи на държавно финансиране, както и на принципите за съставяне на комисиите, които оценяват кандидатите и пълното финансиране на проекти по закон", се посочва в официално комюнике, разпространено до медиите.

Сподели.