Камен Калев: "Островът" е своеобразно завръщане към свободата на природата и сърцето

Pinterest LinkedIn +

Още с успеха на "Източни пиеси" Камен Калев подсказа, че често ще е във фокуса на внимание. Не успя да избяга от него и при реализацията на втория си пълнометражен режисьорски проект - "Островът". Наличието в актьорския състав на имена от ранга на Летисия Каста и Туре Линдхарт - датската звезда, когото сме гледали в заглавия като "Ангели и демони" и Into the Wild на Шон Пен, допълнително предизвика очакванията на публиката към филма. Отговор на въпросите, които ни вълнуват дни преди премиерата на "Островът" по родните екрани, потърсихме от главното действащо лице - самия Камен Калев.

Митко Попов: Мнозина свързват името ти най-вече с "Източни пиеси", а всъщност дебютният ти проект е именно "Островът", който се ражда като идея още преди 9 години, но го реализираш впоследствие? 

Камен Калев: Да, генезисът, началото на сценария на "Островът" е още от 2002 година, когато започнах да го пиша на самия остров. Знаете, че съм родом от Бургас и често отскачах до "Света Анастасия". Тогава обаче историята бе съсредоточена повече върху самата двойка и трудностите, които изпитват, в желанието си да бъдат заедно.

Въпреки опитите ми тогава да го продуцирам и намеря финансиране, получих куп откази от различни комисии, субсидии – и тук, и във Франция. Просто се получи така, че първият ми проект всъщност се оказа втори, тъй като тогава започнах работа по "Източни пиеси". Иначе във времето, почти всяко лято отделях по месец и преработвах сценария, нанасях промени и постепенно фокусът на внимание се измести върху други неща, които ме интересуваха и вълнуваха.

Така се роди и "Островът" – във вида, в който зрителите ще го видят – филм, по-съсредоточен върху развитието на човека изобщо, освобождаването му от социалните норми, границите, които имаме тенденция да си поставяме, или към едно своеобразно завръщане към свободата на природата и сърцето.

.: Припомняйки си "Източни пиеси", ми е трудно да направя съпоставка между двата филма. "Островът" определено е по-различен и едва ли би допаднал толкова на тези, които очакват своеобразно продължение на дебюта ти.

Камен Калев: Донякъде е така, макар за мен "Източни пиеси" също да е филм за освобождаването на човека. Човек, който има своите душевни рани и проблеми – както в докосването му до това момиче, в което се влюбва, така и до възрастния човек. В крайна сметка той получава някакъв дар, някакъв подарък, който го възкресява, излекува и той намира надежда в цялата тази промяна – същата надежда, която не успяваше да открие преди това.

До някаква степен исках да внуша подобно послание и в "Островът", макар да признавам, че формата, под която го направих, е много, много различна.

.: Как успя да привлечеш в актьорския състав Туре Линдхарт и Летисия Каста? И лесно ли се работи с такива звезди?

Камен Калев: Без значение колко са популярни, колкото по-големи професионалисти са актьорите, толкова по-лесно се работи с тях. Имат огромен опит, знаят какво искат и как да го постигнат и това логично обогатява много проекта.

До Линдхарт достигнах по много интересен начин, малко очакван и за мен самия – през кастинг режисьор в Америка. Тя ми го препоръча лично, а тъй като е човек, който преди това е работил с имена като Тарантино например, нямаше как да не я послушам. Впоследствие разбрах, че е права – на пробите с Туре действително се уверих в невероятния му капацитет да се променя и превъплъщава в различни роли много категорично и много бързо.

А това всъщност бе заложено и в героя му – много трансформации на личността, през които преминава, за съвсем кратък период от време, така че се оказа изключително подходящ за образа. Колкото до Летисия Каста, тя е човек, с когото искам да работя отдавна. Още преди съм споделял с френските продуценти, че я намирам като точния човек за филма заради енергията и излъчването, което има.

След успеха на "Източни пиеси" във Франция, успях да се срещна с нея, да й дам сценария и тя откри в "Островът" някакво предизвикателство към самата себе си. Сподели ми, че персонажът, който трябва да изиграе, я плаши, което пък допълнително я мотивира да се захване и опознае по-дълбоко съответния персонаж и въобще, да изиграе нещо по-различно от това, което обикновено й предлагат.

.: Какво е посланието на "Островът" – такова, каквото се надяваш да го усети и публиката? Това, което ти влагаш лично от себе си...

Камен Калев: Най-вече едно - освобождаване от личните страхове и послание да живеем живота си не според каноните и заложените ни ограничения, а според сърцето си. 

.: Смяташ ли, че филмът ще се приеме добре? 

Камен Калев: Наясно съм, че това е един доста сложен и екзистенциален филм, но се надявам, че да. Всъщност "Островът" се опитва да избяга от конкретните правила в жанра, да излезе от релсите на драматургията, което едва ли би допаднало на хората, които се занимават целенасочено с кино.

Докато обикновеният зрител няма подобни очаквания, той е готов да приеме крайния резултат, без да го поставя в установени рамки. 

.: Дебютът ти с "Източни пиеси" бе повече от успешен – спечели аудиторията, както и куп награди от различни европейски фестивали. "Островът" сякаш е дори по-амбициозен като проект. Не смяташ ли, че вече вдигна твърде високо летвата?

Камен Калев: Най-правилно на този въпрос ще отговори публиката. Може би е въпрос на интерпретация за всеки. Аз не страдам от излишни амбиции. Смятам, че е повече от естествено човек да иска да пробва да стигне все по-далеч, но най-вече искам да остана в съзнанието на хората и със следващите си филми. Другото не е от чак такова значение.

Сподели.