Kamelot: От нас партито, от вас пеенето с пълно гърло!

Pinterest LinkedIn +

Дни след като обявиха новия си постоянен вокал - Tommy Karevik, който ще замести Roy Khan, Kamelot идват на Kavarna Rock 2012 за един от последните си епични концерти, преди есента, когато ще избухнат с нов албум. Чухме се с Томас Йънгблъд (Thomas Youngblood) - ключово звено в групата и единственият й член, който е в нея от самото начало преди две десетилетия.

Поговорихме си за новия албум, концерта им у нас, както и за това какво е уникалното качество, което е циментирало Kamelot като движеща сила на американската съвременна power metal сцена, с девет албума зад гърба си, стотици концерти и милиони фенове...

Елена Пенева: България е една от последните страни, в които ще имате концерт преди да стартира есенното турне. Надяваме се, че сте оставили най-доброто за накрая?

Thomas Youngblood: Разбира се! Още помним последния път, когато бяхме в София, беше фантастично! Българските фенове са невероятни, пееха всички песни с нас и бяха истинска част от шоуто.

След онзи концерт се разхождахме и купонясвахме в София с феновете, беше страхотно! Надяваме се Kavarna Rock 2012 да бъде още една крачка в посока България да стане място, което редовно да посещаваме.

.: В интервю казвате, че може би ще свирите една или две нови парчета от предстоящия си албум. Ще го направите ли? Разкажете малко повече за шоуто, което готвите за Каварна!

Thomas Youngblood: Планираме да свирим поне една от новите песни, вероятно същата, към която ще заснемем първото видео. Освен това ще свирим парчета, които всички Kamelot фенове знаят и искат да чуят на концерти.

Ще имаме специални гости, които идват с нас… но не можем да кажем нищо повече! Обаче феновете определено ще получат концерт, който заслужават!

.: Работили сте с новия си вокал Tommy Karevik за едно предишно турне – как се промениха отношенията ви откакто той е част от бандата?

Thomas Youngblood: Всъщност не са се променили особено. Той е супер мил човек и освен това е изключителен певец, с когото се работи изключително лесно. Написа много от новите текстове на песни и мога да кажа отсега, че са фантастични!

Може би ще му трябва време да свикне с чувството ни за хумор, но само след още едно турне той ще бъде посветен в ордена на 100%. Феновете изпращат много мили мейли към него, като нов член на бандата, и той е доста развълнуван да се срещне с всички тях на турнето.  

.: Споделяш в едно интервю, че когато Roy Khan напуска бандата, с това за него е свършен и музикалният бизнес. Имаш ли идея с какво се занимава той в момента?

Thomas Youngblood: Никаква. Знам само, че е щастлив и прекарва време със семейството си. Всички в бандата му желаят добро здраве и щастие за него и близките му.

.: Kamelot преживява много промени през годините. Кое е онова ядро, което прави бандата това, което е? Има ли елемент или елементи, без които никога не бихте били Kamelot?

Thomas Youngblood: Мисля, че Kamelot е нещо, което расте и звукът му се създава естествено през годините. Стилът на Kamelot е уникален и наистина живее с нашите фенове и може би само те могат да отговорят на този въпрос. Докато аз съм тук, ще направя всичко възможно, за да запазя целостта и дизайна на Kamelot такъв, какъвто е.

.: Събираме разни парчета информация за новия албум – по-симфоничен, но все така мощен, хоровите партии са готови, ще има гост музиканти… Кажете ни нещо за него, което сте осъзнали наскоро и не сте разкрили никъде още!

Thomas Youngblood: Хм, албумът е с доста забързано темпо. Също някои от новите песни са по-мелодични от предишните два албума. Един от гостите е Elize Ryd, която е била с нас на няколко предишни шоута и сега пее в група, наречена Amaranthe. Гости са и групата Eklipse. Останалите ще обявим скоро…

Thomas Youngblood: Усилено сте ползвали YouTube за кастингите на новия си певец, имате доста интензивна пряка комуникация с феновете си във Facebook, но също така изглежда предпочитате да издавате музиката си по класическия начин – голяма сделка с мейджър лейбъл, различни издания и бонус песни в различните страни, световно турне… Как промените в музикалната индустрия в последното десетилетие повлияха на музиката ви?

Thomas Youngblood: Мисля, че като активен музикант трябва първо да приемеш промените в бизнеса, които не можеш да контролираш. Разбира се, безплатното сваляне от интернет навреди на бизнеса, спор няма. Но сайтове като Facebook помагат на бандите да растат, да достигат нови фенове, така че интернет революцията има и добра страна за музикалния бизнес.

Едно със сигурност мога да кажа – нашите фенове, за разлика от феновете на много други, купуват CD-та и DVD-та и плащат за дигиталните сваляния. Прекарваме адски много време да работим за тези неща – музиката ни, турнетата, новините и т.н. Защото искаме да направим най-доброто, което можем. Трудно е да предвиждаш бъдещето, но ние искаме да продължим да правим музика, докато можем да си го позволим финансово.

.: Разкажете повече за студийната работа – знаем, че този път предпочитате да запазите магията мистерия, но наистина е много интересно как е протекъл процесът по записите…

Thomas Youngblood: Стартирахме преди около година в дома ми във Florida. С Оливър започнахме работа по няколко парчета с темпо по 4-5 песни на седмица. След това отидох в Германия за 10 дена, където довършихме основните структури.

Оттам нататък се намеси нашият продуцент, а след това – и Tommy. Опитахме новите песни с няколко различни вокалиста и той определено беше най-подходящият за нас. Барабаните записахме в Morrisound Studios, Флорида, а останалото – в Gate Studios в Германия. 

.: На третия ден на Kavarna Rock ще делите сцена с Rhapsody of Fire. Имате ли някоя забавна история за времето, в което Фабио ви беше гост вокал?

Thomas Youngblood: Да, Фабио беше с нас на едно турне и беше невероятен! Той е един от нашите братя сега. Познавам и Алекс, който пък свири с нас като гост музикант на друго турне.

Нямам кой знае какви истории, но в Каварна 100% заедно ще пием бира след концертите си. Нямаме търпение да донесем партито в България, от вас са бирата и пеенето с пълен глас!


Сподели.