Kavarna Rock 2012: ден трети с Lizzy Borden, Kamelot, Rhapsody of Fire, Ахат, Ренегат

Pinterest LinkedIn +

Третата, финална вечер на фестивала Kavarna Rock 2012, на 15 юли, с участието на Ренегат, Ахат, Rhapsody of Fire, Kamelot и Lizzy Borden, беше посветена на по-тежките жанрове - съчетание между мощни вокали, твърди рифове, безкомпромисен ритъм и зрелищно представяне.

Виж снимки и репортаж от ден първи на Kavarna Rock 2012>>

Виж снимки и репортаж от ден втори на Kavarna Rock 2012>>

По традиция вратите на стадион "Калиакра" отвориха в късния следобед и първият звук, който откри вечерта, бе красивото соло на гайда, с което започна песента "Пропаст" на Ренегат. 

Пловдивската банда вече десетилетие е сред най-активните и обичани групи в жанра си у нас и на Kavarna Rock 2012 показа завидна форма в концентриран сет, включващ и познати, и чисто нови парчета от последния им албум – "Ренегат 2012".

След тях на сцената се качиха родните класици от Ахат. Те също представиха както хитовете от дългогодишната си кариера, така и песни от неиздадените им последни два албума. Още в началото на концерта публиката пред сцената лавинообразно нарастваше, а към края, точно преди изпълнението на вечната "Черната овца", Ахат развълнувано благодариха на феновете, че подкрепят групата и с обичта си правят парчетата им емблеми.

Звезди беше и почетният водещ на Kavarna Rock 2012 и със сценичното си присъствие, коментари и представяния допълни още рок-класа и настроение към атмосферата на фестивала.

Малко преди 20:00 ч. на сцената на Kavarna Rock 2012 се качи и първият чуждестранен гост на вечерта – италианците Rhapsody of Fire. Музиката им – съчетание на пауър и симфоничен метъл, потопи фестивалната публика в мощно кинематографичнo изживяване с песни като From Chaos to Eternity, The Village of Dwarves, Dawn of Victory.

Групата, чиито стил "холивудски метъл" е вдъхновен едновременно от съвременните тежки жанрове, класическите композитори (Вивалди, Бах и Паганини), Романтизма и Средновековието, е във великолепна форма и го доказа еднозначно на Kavarna Rock 2012.

Концертът им у нас включваше класики от току-що завършената 15-годишна сага от 9 албума Emerald Sword и българските фенове успяха да усетят едновременно цялостното величие на миналото на бандата, но и устрема към бъдещето.
 
След тях на сцената излезе още една банда, която е на прага на своята нова история. Дни преди Kavarna Rock 2012, Kamelot обявиха новия си вокал, а по време на интервютата си у нас споделиха, че първият им студиен албум с гласа, авторските текстове и композиции на Tommy Karevik, е напълно завършен и ще излезе тази есен.

Групата откри концерта си с класиките Rule the World, Ghost Opera и Center of the Universe и публиката доста бързо разбра защо Kamelot са избрали именно Tommy за заместник на Roy Khan – виртуозно вокално майсторство, невероятно сценично присъствие и контакт с публиката. Абсолютната еуфория обаче тепърва предстоеше.

След няколкоминутно соло на барабани, за което Casey Grillo превърна дори виковете и пляскането на публиката в част от инструмента си, прозвучаха първите акорди на The Hounting и неочаквано на сцената се появи прекрасната певица на Epica - Simone Simons. Гост-музикант в оригинала на парчето, както и в предстоящия им албум, тя очарова публиката с изключителния си глас.

Изненадите обаче не свършиха до тук – само след една песен на сцената се качи още един гост на Kamelot – вокалът на Rhapsody of Fire Fabio Lione, с когото групата заби Karma. Последната песен от епичния им концерт беше March Of Mephisto и с нея Kamelot отбелязаха края на едно от най-запомнящите се метъл събития в страната ни в последната година.
 
На Kavarna Rock 2012 обаче тепърва предстоеше да посрещне и третия гост в последната фестивална вечер – Lizzy Borden. Калифорнийската група, известна със зрелищните си шоута, представи на първия си концерт у нас Appointment with Death Show.

Преминало през над 20 държави на няколко континента, шоуто е фестивален хит това лято, включен в програмата на френския Hellfest, италианския Gods of Metal и германския Headbangers Open Air. Разбира се, важна спирка по пътя бе и Kavarna Rock 2012!
 
На фона на класики като Me Against the World, American Metal, Master of Disguise, Tomorrow Never Comes и Under Your Skin фронтменът на едноименната група Lizzy Borden смени десетина костюма, маски и реквизит, разигравайки театралния си метъл-спектакъл на ужаса.

Герои в него бяха смъртта, дяволът, както и оригиналният главен персонаж, наречен Oblivion. Кулминация бе ритуалното убийство на девойка на фона на There Will Be Blood, веднага след което Lizzy слезе в първите редове пред публиката, със стичаща се кръв по лицето и ръцете.
 
След това спектакълът продължи, докато в края, за изненада на всички, прозвуча китарно соло с мелодията на националния химн на Република България. Разбира се, на него публиката избухна в аплодисменти и викове, които не стихнаха до последните акорди на биса.

Сподели.