Какво трябва да знаем при работа с психолог

Pinterest LinkedIn +

В наши дни все повече хора се чувстват уморени, притиснати и недоволни от настоящето си. Това води до различни личностни кризи, тревожни разстройства и дори до паник атаки. Все по-често хората прибягват до консултация с психолог, което е естествената мярка, която трябва да вземем за психичното си здраве.  Днес ще ви дадем няколко насоки, които ще ви помогнат при работата с психолог, които ще са ви особено полезни, ако такава консултация ви предстои за пръв път.

Проучете добре специалиста

При едно търсене в интернет веднага ще попаднете на десетки психолози във вашия град и дори във вашия квартал. Най-важното правило е да проучите добре, човека, който ще ви лекува. Същото както избирате кардиолог или друг лекар. Прочетете внимателно мнения за специалиста във форуми и други интернет сайтове. Разпитайте познати и приятели и разберете повече за психолога и метода му на работа. Разбира се, винаги има вероятност психологът, от който са доволни близките ви, да не ви допадне и да не е полезен за вас. Но едно такова проучване, със сигурност, ще ви помогне да изберете добър специалист.

Захвърлете предразсъдъците

Ако дори се замисляте дали да посетите и да се консултирате с психолог или не, то вие вече сте изминали половината път, тъй като вероятно осъзнавате, че имате проблем. А най-важното за такъв тип лечение е да приемем, че имаме проблем и да сме готови да го решим. Не си мислете, че сте луди, щом се е наложило да се консултирате с психолог. Не бива да се срамувате или страхувате, а да приемете процеса като нещо естествено, което ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Недейте да шикалкавите

Щом влезете в кабинета на специалиста трябва да захвърлите всички маски, точно както и предразсъдъците. Отговаряйте ясно и точно на въпросите на психолога, не скривайте нищо, тъй като всяка една мисъл, която минава през главата ви, е важна. Споделете и разкажете всяко нещо, което ви притеснява, тревожи, вълнува. Истинският специалист няма да ви се присмее, няма да ви помисли за луд и няма по никакъв начин да ви осъди. Той е там единствено и само за да ви помогне. Постъпете така, както постъпвате в кабинетите на други лекари – казвате точно какво, кога и как ви боли.

Изградете доверие

Приемете специалиста, който стои срещу вас като доверено лице. Необходимо е да се отървете от съмненията си и да вярвате в успеха на предприетия процес. Не реагирайте веднага на съветите, които ви дават и техниките, които ви споделят. Не си мислете, че няма смисъл. Дайте си време и ги обмислете. В дългосрочен план ще видите ефект от тях.

Следвайте точно техниките и съветите

Ако не следвате препоръките на специалиста, то напредъкът, който очаквате, няма да се получи. Както ви казахме и в предишната точка, всяка техника и съвет трябва да се следват точно както са ви обяснени. В случай, че нямат намерение да следвате наставленията на психолога, посещението на кабинета му е безсмислено, тъй като процесът няма да сработи. Имайте предвид, че голяма част от ефекта на психологичната терапия, са собствените ни усилия, които ние сами полагаме.

И не на последно място – вярвайте в успеха! Вие вече сте направили първата крачка, а оттам с грижи и постоянство успехът е неминуем!

Сподели.