Какво е теорията за големия филтър, или защо ще е лоша новина, ако открием живот на Марс

Pinterest LinkedIn +

Напоследък в медиите зачестиха новините, спекулиращи с възможността човечеството да открие живот на Марс или на друга планета. NASA съвсем наскоро обяви, че разработва дрон, който да търси живи организми в марсианските пещери, а с включването на редица други държави в космическата надпревара темата ще става все по-актуална.

Проблем

Някои учени обаче предупреждават, че откриването на живот на друга планета, особено в нашата Слънчева система, ще бъде много лоша новина. И причината не е, че хипотетичните извънземни същества ще ни нападнат и ще ни завладеят. Ако открием такива поне на Марс, те най-вероятно ще бъдат микроорганизми, лишени от разум. Проблемът се крие в

теорията за големия филтър.

Ако не сте чували за нея, не се безпокойте – малко хора са. Тази екзотична теория е свързана с популярния сред изследователите на космоса "Парадокс на Ферми". Наречен на името на физика Енрико Ферми, той най-общо гласи, че ако във Вселената има милиарди галактики, а във всяка от тях милиарди звезди вероятно с планети, би трябвало космосът да гъмжи от живот. Някъде там би трябвало да има огромен брой цивилизации, но ние не само не сме ги срещали, а и не сме откривали нито една следа (доказано) от тях. Именно в това е и парадоксът.

Налага се въпросът: къде са всички?

А теорията за големия филтър (Great Filter) предлага един не особено лицеприятен отговор – по някаква причина всички разумни цивилизации изчезват на определен етап от развитието си. Ако е така, най-логично е да се запитаме: каква е причината за изчезването им и какъв е този своеобразен филтър, през който не минава нито една друга цивилизация.

Ако той се проявява още на етапа на зараждане на живота (т.е. ако е прекалено трудно на някоя планета да възникне живот), това би било добра новина за нас, защото някакси сме успели да преминем през това препятствие и т.нар. "голям филтър" вече е зад нас.

Ако обаче появата на живот се окаже сравнително лесна, тогава филтърът би бил пред нас и тепърва предстои да се срещаме с него.

Вече се сещате каква е връзката с откриването на живот на Марс - ако човечеството открие, че живи организми могат да се появят на две съседни планети в една и съща звездна система, тогава вероятно това явление се случва достатъчно често на космическо ниво. И съответно трябва да очакваме т.нар. "голям филтър" да се появи някъде напред във времето.

Източник: Pixelmedia.bg

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.