Какво е SEO и как помага на онлайн бизнеса?

Pinterest LinkedIn +

В тази статия SEO специалистът Георги Стефанов от Ganbox ще Ви запознае какво е SEO, колко силно се промени в последните години и какво може да се постигне с него в полза на ваш бизнес сайт.

В тази статия SEO специалистът Георги Стефанов от Ganbox ще Ви запознае какво е SEO, колко силно се промени в последните години и какво може да се постигне с него в полза на ваш бизнес сайт.

Започваме с няколко въвеждащи понятния и термини.

SEO (от английски search engine optimization, или оптимизация за търсещи машини), често употребяван в българския език като "SEO оптимизация", е процес на оптимизиране на уебсайт за търсеща машина (Google, Bing, Yandex и др.).

Според специалистите от Ganbox целта е по-добри позиции в търсачките, което води до повече посещения на сайта и повече продажби. 

SEO е един от най-ефективните онлайн маркетинг канали за увеличаване на продажбите. 

SEO процесът е дългосрочен и комплексен. Той обхваща множество различни фактори, които можем да разграничим на OnPage и OffPage. 

OnPage - процес на оптимизиране на съдържанието в сайта. Това включва текстовото съдържание − заглавия и meta описния. Друг аспект са връзките между различните вътрешни страници, структурирани данни, meta тагове и др. OnPage е цялостно подобряване на сайта, като интересното е, че може да се променят само кодът и бързината на сайта, а изгледът му да остане същият. 

OffPage − процес на оптимизиране извън сайта. Той е по-продължителен. При него се изграждат връзки (URL адреси) към сайта, който оптимизираме. 

Макар и да обобщаваме SEO процеса с един абзац, той е продължителна работа от страна на програмисти, оптимизатори и не на последно място − съдействие на клиента.

 

Колко време продължава SEO?

На този въпрос няма еднозначен отговор. Всичко зависи от бизнес нишата, от конкурентите, от тяхното online присъствие и от работата по сайта. 

При по-слаби ниши можем да очакваме видим резултат след 6-12 месеца. При висока конкуренция резултатът се появява след повече от година. 

При повечето бизнеси SEO е непрестанен процес. В момента, в който спрете да правите SEO, започвате да губите позиции и посещенията на сайта ви рязко спадат. 

Важно е да отбележим, че online конкурентите имат различен пазарен дял спрямо случващото се извън интернет пространството. Възможно е много малка фирма да има много силен сайт, който да заема челни позиции при търсене в Google

Често клиентите идват при нас с нереалистични очаквания, че SEO постига мигновени резултати, и бъркат оптимизацията за търсачки с платена реклама в Adwords, очаквайки първи позиции още след месец. Това заблуждение се получава заради неправилно разбиране на платформите или заради остарели разбирания за оптимизация. В следващата част ще разясним защо се получават подобни заблуждения и как SEO се промени през годините, какво е в момента и какво можем да очакваме в бъдеще.

 

SEO на миналото 

SEO е една от най-динамично променящите се области в дигиталния маркетинг. Всяка една търсеща машина(Google, Bing/Yahoo, Baidu, Yandex и др.) си има свои специфики на обработване на търсените думи и фрази и на съответните резултати, които получавате. В България търсачката на Google е най-популярна, затова ще се спрем в тази статия на нея. 

Преди 10-15 години манипулацията на Google беше сравнително лесен и евтин процес. На ниво съдържание на сайта се постигаха резултати чрез експлоатиране на keyword тага с множество ключови думи. 

Пример: meta keyword би изглеждал по подобен начин, ако оптимизираме за ключовата дума SEO Оптимизация < meta name="keywords" content="SEO, SEO оптимизация, сео, сео оптимизация, оптимизация за гугъл, SEO оптимизация за гугъл, СЕО">. Заглавията и Meta description бяха по подобен начин, препълнени с ключови думи, за които желаем да се класираме. Тогава бяха времената, когато всяка статия трябваше да е изпълнена с тези фрази колкото може повече пъти, заедно с техните вариации. 

Използваха се техники за скриване на текста в кода или промяна на цвета му. Слагаха се множество вътрешни връзки. Потребителското изживяване не се вземаше под внимание, важни бяха резултатите за Google.

Извън сайта, Offpage оптимизацията също имаше подобен вид. Важно беше да имаш множество връзки от други уеб сайтове, независимо какви са тематиките. Както би казал Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече". Голямото количество означаваше добри резултати. 

Както можете да предположите, тези действия "замърсяваха" интернет. Появиха се множество сайтове, които бяха с нискокачествено съдържание и не помагаха на никого. 

Google започна да променя своя алгоритъм и да прилага генерални промени, или т.нар. updates (обновления). Те носят различни имена на животни и имат различни "ефекти".

  • Обновление "Панда" - то се отнася до качественото съдържание в сайта;
  • Обновление "Пингвин" - свързано с качеството на връзките, които са към сайта;
  • Обновление "Колибри" - отнасящо се до смисъла на текста;
  • Мобилно обновление - засягащо сайтове без мобилни версии.

Има множество големи и малки обновления, като само една част от тях се съобщават публично.

Съответно Google зачести с обновленията и наказанията за "лоши практики", които целяха постигане на бързи резултати, променяйки коренно правилата на "играта" и стигайки до наши дни:

 

SEO на настоящето 

Ако в миналото SEO се е доближавала до манипулация на резултатите, то днес това е процес за цялостно подобряване на качеството на сайта и потребителското преживяване в него. Вече Google не е просто един компютър, който обработва информация. Той започва "да мисли" и да "разбира" информацията в интернет. Започва да свързва на пръв поглед различни неща, които дори не се споменават. Не вярвате? Потърсете за "curve yellow thing for eating" (криво жълто нещо за ядене) − и ще получите резултати за банани. Семантиката и смисълът на съдържанието вече са царе в интернет. 

На ниво страница вече няма нужда да използвате meta keywords. Още има много хора/колеги, които ги поставят в сайта − те не работят! Google не ги чете и не ги смята като фактор. Заглавията и meta description трябва да са смислени. Изреждането на думи не помага, а дори вреди. Всичко в сайта трябва да е написано за потребителя. 

Трябва да се избягва насищането с ключови думи (ако все още не вярвате, погледнете пак примера с банана ;)), но все пак бъдете тематични и използвайте различни SEO инструменти за намиране на търсени фрази (Keyword Planner).

Бързината на сайта, мобилната версия и структурираните данни са задължителни неща, върху които трябва да се обърне внимание. Криптираната връзка (използване на SSL сертификат) и използването на AMP (Accelerated Mobile Pages) са следващата стъпка, която Ви помага при процеса на оптимизация.

Спрямо спецификата на сайта (дали е онлайн магазин, блог, сайт тип визитка и др.) има допълнителни технически подробности, на които SEO оптимизаторите обръщат внимание.

А какво е положението при оптимизацията извън сайта?

Отново имаме промени в алгоритъма. Вече количеството не е толкова от значение, важно е качеството. Всеки сайт, от който се правят връзки, трябва да е тематичен. Изключения могат да се правят, ако сме решили да разнообразяваме линк профила на сайта, но важното е, че 10 нетематични линка или 10 000 линка от един нетематичен сайт са по-слаби от един силен тематичен линк. Важно: ако всички връзки, които изграждате към сайта, са с ключови думи (anchor с продукти, услуги и др.), можете да бъдете наказани чрез понижаване на позициите на сайта. Използвайте обикновени url адрес и връзки, които съдържат в текста бранда на сайта ви. 

Можем да обобщим, че в момента "спам" техниките се наказват от Google, а доброто съдържание и връзки се поощряват. Естествено, не трябва да изпадаме в някои от двете крайности − чист спам или стигане до крайности в разтеглени текстове и линкове само от най-големите световни сайтове. Важното е да се търси балансът между съдържание за Google (резултати, които се търсят) и информация, насочена към потребителите. 

Препоръчваме да се използват добри и качествени текстописци (копирайтъри), които да създават уникално и качествено съдържание за вашия сайт, както и добри текстове, които да публикувате във външни сайтове.А от тук накъде?

SEO на бъдещето

На много места се появяват спекулации, че SEO умира и няма смисъл, но можем да отговорим в едно изречение: "SEO има история повече от 15 години, в момента тя продължава да се пише и ще мине още много време, преди търсещите машини да станат достатъчно умни и да разбират всичко сами".

Няма спор, това, което е сега, утре ще е различно, като ние можем да предположим някои от промените:

Бързодействието и сигурността ще станат задължителни. Тежките сайтове, които зареждат прекалено много време, и тези, които не използват криптирана връзка за комуникация, ще бъдат понижени в резултатите на Google.

Персонализирането на резултати ще бъде още по-силен фактор. В момента резултатите се влияят от вашата локация и предишни търсения. В бъдеще тези и други фактори ще водят до още повече промени в резултатите. 

Мобилното търсене ще изпревари търсенията от десктоп компютри. Това вече е факт за някои типове сайтове и сайтове, които нямат риспонсив дизайн, са обречени на огромна загуба на посещения.

Структурираните данни ще имат още по-голям ефект и много от функциите, за които в момента се налага да се влиза в сайта, ще се извършват още в резултатите на самата търсачка. 

Гласовото търсене ще започва да има повече почитатели и вместо обикновени ключови думи в резултатите ще срещаме многобройни дълги и смислени изречения. 

Връзките към сайта ще имат ефект. Те винаги са били и поне в недалеченото бъдеще ще продължават да бъдат един от основните определящи фактори. 

Умните джажи, или IoT (Internet of Things), ще имат влияние върху резултатите и търсенията в Глобалната мрежа. 

Все по-трудно ще става измерване на позицията на ключовите думи, особено за заявки, които се влияят от местоположение. Ето защо в Ganbox измерваме изменението на общия органичен трафик OST, както и средна позиция на набор от ключови фрази, по които има много търсения.

 

Време е за примери! 

В следващия пример ще ви покажем данни за клиент на Ganbox в една медицинска ниша с голяма конкуренция.

 

 

Сравняваме органичните резултати (само от търсения в Google без рекламите) за период от една година от август 2016 до юли 2017 спрямо август 2015 до юли 2016. Имаме повишение с 21 336 повече посещения и 23,55% повече нови потребители.

Това е графика на друг клиент, чиито сайт също е в силно конкурентна ниша. Сайтът се оптимизира от месец май 2016 г. Сравнени са периодите за май-август 2016-та (оранжевата линия) с май-август 2017-та (синята линия).

 

 

Посещенията на сайта за този период през 2016-та са били 5,117,  докато за тази година те са увеличени почти двойно, достигайки 9,795 сесии.

Броят на уникалните потребители, или тези, които за пръв път са посетили сайта, се е увеличил със 137,14%! 

Както виждате, при извършване на качествена SEO оптимизация по един сайт значително се увеличават посещенията на сайта. Освен посещенията, още по-добре би било да измервате реализации − например покупка в онлайн магазин или отваряне на страница Контакти в сайт за услуги. Това може лесно да бъде осъществено чрез поставяне на целеви страници в Google Analytics. В SEO услуги Ganbox проследяваме увеличението на реализациите за определени периоди от време. 

За клиенти с онлайн магазини можем също да измерваме обема на продажбите и на тази база да бъде изчислен ROI − възвръщаемост на инвестицията.

По такъв начин един собственик на бизнес може сам да се увери в ефективността на оптимизацията за търсачки. SEO оптимизацията е един от най-ефективните дигитални рекламни канали и в дългосрочен план възвръща направените инвестиции за реклама в пъти.

Сподели.

Относно автора

Издател, SEO експерт, мечтател, бачкатор, голям фен на музиката и животинките. В очакване на доброто...