Какво е Google MUM и как влияе на SEO оптимизацията?

Pinterest LinkedIn +

Google MUM означава Multitask Unified Model и е новата технология на любимата търсачка за отговаряне на сложни въпроси, които нямат директни отговори чрез оценяване на съдържание и снимки, засега и добавяне на звук и видео в следващите години.

Алгоритъмът беше представен през Май 2021 и естествено предизвика огромни вълнения в SEO средите, заради твърдението на търсачката, че новият езиков модел (който разбира 75 езика) е 1000 пъти по-мощен от BERT, който действа от 2019.

MUM се явява един вид подобрена версия на BERT, давайки отговори на сложни свързани въпроси, намалявайки броя на търсенията. Примерно вие сте във Варна и търсите гръцки преводач който да преведе „Акт за раждане“ или „Диплома за средно образование“ от български на гръцки. При тази ключова дума отговорът на MUM освен че ще покаже агенции за преводи и легализация от и на гръцки език в град Варна, може да „свърже“ информация за „онлайн преводач – google translate“, „работа за преводач“, „преводачески речници“, „съдебни преводачи“, или приложения в google play за двуезичен разговор. В допълнение, алгоритъмът може да покаже и препоръчани свързани подтеми, които е открил във видеоклипове, снимки или статии в сайтове.

гръцки преводач Варна

Какво иска да постигне Google чрез мултимодално търсене?

 

Google MUM един вид се опитва да разбере:

 1. Какво искат да видят хората
 2. Кое удовлетворява тяхната заявка
 3. Кое съдържание има най-голямата ангажираност

MUM е технология за изкуствен интелект (AI) с цел търсачката да стане „по умна“, да може да разбира какво е съдържанието което се търси в нея на 75 езика и да предоставя и свързани отговори, удовлетворявайки колкото се може повече потребителското изживяване. Клиента е цар за Google, освен че стока с която търгува лични данни, реклами и потребителско поведение.

Какво е отношението на Google MUM към SEO експертите? 

Няма как появата на свръхмощен изкуствен интелект който разбира 75 езика да не засегне SEO индустрията, SEO агенциите които предлагат SEO оптимизация като услуга към клиентите си, SEO гурутата които говорят за оптимизация на сайтове по конференциите, и собствениците на бизнес сайтове и онлайн магазини които продават стоки и услуги онлайн.

Невронна мрежа за информация Google MUM

Всички участници в SEO бизнеса през последните 6 месеца са усетили промени в:

 1. Премахване на езиковата бариера
 2. Едновременно разбиране на сложни задачи
 3. Използване на GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) езиков модел, който създава текст, трудно различим от написания от човек.

Мултимодалност (Multimodality) Системата „по подобие на човешкия интелект“ свързва информация в различни формати (текст, снимки, видео) и предоставя информация която може и да е стряскаща. Примерно снимайки кучето ми (малтезер) със смарфон който използва Google Lens може да получа информация за конкретната порода, както и предложение да си купя храна за кучета с бяла козина или дали е подходящо да отида на Витоша с него, насочвайки ме да му купя грешки и аксесоари.

Изкуствения интелект е реалност вече


https://twitter.com/i/status/1284511080715362304

Може да звучи малко налудничаво, но Google има вече необходимия потенциал да ни предлага стоки и услуги, насочва вниманието ни към неща които мисли че ни интересуват, цензурира жестоко всякаква свободна информация или мнение различно от неговото и борави изкусно със дезинформация и „фалшиви новини“.

Може би сме на една стъпка преди, да гласува и вместо нас и да определя подходящите политици които ще решават съдбите и живота на всички ни.

Изкуствения интелект е страшно оръжие и по-голямо предизвикателство за човечеството и от ядреното оръжие.

Мисля че Google MUM е революция с огромна сила в:

 1. Многоезичие и междукултурна комуникация
 2. Многозадачност
 3. Мултимодалност и способността ни да възприемаме ново знание, които се доближават до работата на ниво човешки мозък.

Нормално е като всяка нова технология и MUM да иска необходимото технологично време за да се сработи с наличната информация и да почне да дава резултати задоволяващи похарчения финансов ресурс за създаването му.

SEO копирайтърите, като част от създаващите съдържание, вече използват софтуери като:

 • Jarvis
 • Grammarly
 • Closerscopy
 • Copysmith
 • texta.ai

Което им помага в ежедневната работа за създаване на уникално и полезно съдържание което да се класира на първа страница в Google SERP.

Дали всички участници в SEO бизнеса ще „играят“ по “white hat” правилата, тепърва предстои да разберем, но GPT-3 вече пише музика, поезия и код.

 


Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.