Какво да очакваме от грипните вируси през 2020 година

Pinterest LinkedIn +

Макар че е невъзможно да се предскаже колко страшен ще бъде предстоящият грипен сезон, ако последните няколко години са някакви индикации, то може да очакваме лош сезон.

Сезонът на грипа, който продължи от 2017 г. до 2018 г., беше един от най-смъртоносните, като близо 80 000 смъртни случая бяха причинени от грипа. Този, който започна преди година, беше най-дългият от 10 години, като зае 21 седмици от октомври до май.

Всяка година учените се опитват да предскажат кои щамове от грипния вирус ще бъдат най-разпространени и разработват съответните ваксини, защото дори и да сте прекарали някои от тях, то може пак да го повторите.

Много е важно да се прави грипна ваксина, която се прави на всяка година, за да се осигури допълнителен имунитет, което не е гаранция, защото вирусите се променят всяка година.

Ваксинирането е особено важно, ако имунната ви система е слаба.


Какво друго мога да
направя, за да се предпазя от грипа?

Освен да правите по-горе изброеното, важно е да практикувате добра хигиена, като често миете ръцете си (или използвате дезинфектант за ръце) и избягвате да докосвате лицето си, особено очите, носа и устата.

През целия грипен сезон внимавайте за типичните симптоми: кашлица, кихане, болки в гърлото, треска, втрисане, умора и мускулни или телесни болки.

Ако смятате, че имате някои от тези симптоми, посетете лекаря си. По-важно е да останете вкъщи, отколкото да ходите на работа или училище, докато не сте сигурни, че вече не сте заразни, за да предотвратите разпространението сред други хора.


Какви вируси ще има?


Два пъти годишно специалистите по грипа се срещат в Световната здравна организация, за да прегледат данните, предоставени от държави по света, и да се опитат да предскажат кои щамове стават най-доминиращи и може да са активни и тази година. В края на февруари се провежда срещата за подбор на щама на Северното полукълбо; срещата на Южното полукълбо се провежда в края на септември.

Миналата седмица официалните лица за Южното полукълбо уточниха, че два от четирите актуални вируса са A / H3N2 и грип B / Victoria вирус.

Има много щамове от двата вида грипни вируси А и В, които заразяват хората. Много от тези вируси се променят и понякога ваксината не е най-доброто решение.

Надеждна медицинска информация може да откриете в сайта Билка БГ.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.