Как фитнес тракерите и други иновации променят спортуването за здраве

Pinterest LinkedIn +

Грижата за здравето и външния вид става все по-актуална през последните години и все повече хора започват да спортуват или спазват различни хранителни режими. Ходенето във фитнес залите може и да се окаже временно затруднено поради по-сериозните мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус. Това обаче прави спортуването още по-важно, защото подобни вируси атакуват по-успешно хора със здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, наднормено тегло и др.


“Добрата новина е, че днес има все повече начини да се поддържаме във форма дори и в домашна обстановка или в парка, съобразявайки се с това ограничение, както и със спецификите на начина си на живот и свободното си времето. През последните месеци в този сегмент навлизат редица иновации - от носими джаджи и други фитнес технологии, до нови хранителни добавки и нови методи за трениране. Постоянството и мотивацията си остават най-важните фактори за успех, но когато хранителният режим и тренировките се комбинират с подходящите хранителни добавки, крайната цел става доста по-лесно постижима” - споделя Венцислав Михов от екипа на 4Fitness Shop. Той обобщава най-новите тенденции в областта на фитнес тренировките и хранителните добавки през тази година. Ето кои са те:Модерните технологични джаджи за фитнесМодерните технологични джаджи като смарт часовниците, фитнес гривните и мониторите за проследяване на сърдечния ритъм стават все по-актуални сред спортуващите хора и последователите на здравословния начин на живот. Тези устройства не само могат да допринесат за постигането на поставените фитнес цели, а и притежават голям брой допълнителни функционалности, улесняващи комуникацията и доброто прекарване през свободното време като възможност за провеждане на разговори и слушане на музика.Високо интензивни интервални тренировки (HIIT)Наред с модерните технологични джаджи, сред спортуващите стават все по-популярни високо интензивните интервални тренировки като таебо, бокс или кикбокс, при които се изгарят голямо количество мазнини. Те се приемат за изключително ефикасни, защото при тях се редуват упражнения с висок и нисък интензитет или такива с висок интензитет и кратки периоди на почивка. По този начин тялото превключва между анаеробен и аеробен режим, като създава благоприятна среда за топене на мазнини и изграждане на мускулна маса.


Сертифицираните фитнес инструктори стават все по-търсени


Наред с високо интензивните интервални тренировки нараства търсенето и на тренировките със свободни тежести, персоналните тренировки, както и тези с телесно тегло - Body Weight Training. Ролята на сертифицираните фитнес инструктори се увеличава, особено при фитнес програмите за възрастни и за хора със здравословни проблеми.


Тенденции при хранителните добавки 


Модерните напоследък тренировки се съчетават с режим и приемането на хранителни добавки, които допринасят за поддържането на добро здраве и оптимално тегло.


Колаген


Като хранителна добавка, колагенът се получава от риба, мембрана от яйчени черупки или различни животински източници. Той обикновено се използва при състояния, свързани с болки в ставите и за поддържане здравето на кожата. 


Медицински гъби


Лечебните гъби като рейши и кордицепс имат терапевтичен ефект при всякакъв вид заболявания. Като хранителни добавки те имат противовъзпалително, антираково и антивирусно действие. В същото време успешно възстановяват отслабнал имунитет и премахват вредните свободни радикали. 

Сподели.

Относно автора

Мария Иванова е журналист с богат опит в бизнес и новинарски издания. Работила е последователно във вестник Монитор, списание b2b Magazine, Livenews.bg, Livebiz.bg и други медии. Съчетава работата в Avtora.com с позицията на главен редактор на образователния портал Uchi.bg. Пише още в Pixelmedia.bg и други издания. Обича да чете, да танцува, да спортува и да пътува.