Замърсяването на въздуха крие най-голям риск за човешкото здраве

Pinterest LinkedIn +

Според проучване на Чикагския университет замърсяването на въздуха оказва най-силно негативно влияние върху човешкото здраве. Данните представи д-р Александър Симидчиев от сдружение "Въздух за здраве" по време на официалния старт на Промяна. Инсталация Въздух в "Serdika Center". По последни данни, ако нивата на замърсяване на въздуха в глобален план запазят високите си стойности, човечеството ще изгуби близо 13 милиарда години живот.

"Мръсният въздух е проблем световен мащаб и за негови причинители се считат не само битовото и промишлено горене на твърдо гориво, но и автомобилите, които не покриват екологичните норми и отделят вредни емисии. Въздухът е един от най-ценните ни ресурси и не е тайна, че животът и здравето ни са пряко зависими от него. Тютюнопушенето, употребата на алкохол и заседналият начин на живот са рискови, но индивидуални фактори, които влияят на здравето ни. За разлика от тях проблемът с въздушното замърсяване може да бъде решен единствено и само в група. Това е и причината мръсният въздух да крие най-голям риск за човешкото здраве". – коментира д-р Симидчиев. "Затова, за да се справим с проблема, всеки един от нас трябва да положи усилия и да вземе необходимите мерки – да използваме градски транспорт в дни на високо замърсяване, например" – допълни експертът.

Като част от "Промяна. Инсталация Въздух" беше представена и специално разработената за "Serdika Center" 3D инсталация "Въздухът на София". Макетът на града е оборудван с електронни компоненти и специално разработен софтуер, който показва в реално време степента на замърсяване на въздуха в четири района на София. Системата следи за показанията на по пет реални и регистрирани в airbg.info станции от всеки район. Показанията се теглят от мини компютър в инсталацията на всеки 10 минути и се обработват, за да се получи средна стойност за всеки район. След като мини компютърът изчисли средното показание за всеки от четирите локации, преценява дали нивото на замърсяване предполага да се активира "пушекогенериращата" система за съответното място в инсталацията. За да пресъздаде замърсяването на въздуха, системата използва пиезо пластина, която трепти с много висока честота и превръща слой вода в огромен брой миниатюрни капчици, чийто размер е няколко пъти по-малък от сечението на косъм.

В периода от 24 февруари до 15 март посетителите на "Serdika Center" ще могат да разгледат и тематичната образователна изложба "Мръсно лилаво". Темата "Въздух" ще бъде в основата и на поредица лекции и работилници за деца и възрастни. Откритите уроци и уъркшопове ще бъдат водени от
експерти в областта и ще дадат отговор на много въпроси, свързани с човешкото здраве и замърсяването на въздуха и с начините да се предпазим от вредното влияние на фините прахови частици.  В следващите дни от търговския център са подготвили работилници за деца, които ще се провеждат всяка събота. Всеки уикенд, между 12:00 и 14:00 часа ще се провеждат открити уроци. "В/дъх/новение", "Следствия и последствия" и "Как да разбираме въздуха" са темите, модерирани от д-р Симидчиев. Симона Стилиянова от "Zero Waste Sofia" ще разкаже как да правим по-малко отпадъци и да дишаме по-чист въздух. Георги Стефанов от WWF ще сподели своя опит за въздуха и климата, а Стефан Димитров, част от екипа на AirBG.info, ще разкаже за данните, които се измерват.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.