Какво би станало, ако някой отвори вратата на самолета по време на полет?

Pinterest LinkedIn +

Нещо, с което всички авиокомпании ни запознават в инструкциите за безопасност преди полета, е какво да правим с кислородните маски.

"За да получите приток на кислород, дръпнете маската леко към вас".

Звучи приятно и просто, освен ако не се опитвате да направите това по време на бърза декомпресия на над 30 000 фута във въздуха.

Бързата декомпресия е непредвиден спад на налягането в запечатана среда и може да се случи, ако самолетната врата се отвори по време на полет или ако прозорецът се счупи. Въпреки това повечето неконтролирани декомпресии се случват поради неуспехи в структурната цялост на самолета или неадекватни ремонти.

"Но ако вратата на самолета се отвори в средата на полета, всеки, който стои близо до изхода, ще бъде изхвърлен в небето, температурата в кабината бързо ще се падне до нивата, предизвикващи измръзване, а самолетът може дори да започне да се разпада", обяснява пилотът Патрик Смит пред "The ​​Telegraph".

По време на бърза декомпресия повечето възрастни ще разчитат на между 15 и 20 секунди съзнание. Това може да звучи като достатъчно време, за да издърпате кислородна маска към вас и може би дори да помогнете на детето до вас, но при бърза декомпресия имате още много работа.

Един от членовте на авиационния форум PPRunE, наречен Суперпилот, описва усещанията при това явление: "Дишането ви се затруднява, ушите ви болят и зъбите стават стократно по-чувствителни".

Ако не се справите незабавно със ситуацията, един от най-големите рискове е хипоксията, при което тялото е лишено от кислород и това ще доведе до дезориентация, загуба на съзнание, понижаване на сърдечната честота и в крайна сметка смърт.

Сподели.