Каква е цената на един български живот? Да си спомним за Георги Стоев в "Имало едно време на Изток"

Pinterest LinkedIn +

Каква е цената на един български живот и каква е съдбата на един независим български филм?! Отговор се опитва да даде документалната лента на режисьора и продуцент Демир Янев - "Имало едно време на Изток", базирана на книгите на вече покойния писател Георги Стоев, убит през 2008 г. пред хотел "Плиска" в София.

След трагичната му смърт, творчеството на "писателя на мутрите", както бе наричан, започна да се радват на далеч по-сериозен интерес и логично се стигна до появата на новата продукция "Имало едно време на Изток". Също както и в романите, така и документалният филм се съсредоточава върху знакови личности и събития на българския преход. 

Негов оператор е Мартин Балкански, а участие в лентата взимат македонският актьор Кирил Трайковски (в ролята на Поли Пантев) и Петър Мелтев като глас зад кадър, озвучаващ разказа на самия Георги Стоев.

"В основата на този филм са две теми: истината за прехода и цената на един български живот", коментира режисьорът Демир Янев. Той припомня, че след убийството на Георги Марков, на прага на влизането на България в Европейския Съюз, беше убит човек, който пише книги, изявил желание пред правораздаващите институции да свидетелства срещу поръчител на убийство. 

Янев изрази съжаление, че за обществото и медиите Георги Стоев е останал с лепнатото прозвище "писателят-мутра" и направи паралел с живота на режисьора Оливър Стоун.

"Той също се е борил за нещо спорно, бил е във Виетнам, избивал е виетнамци и си го признава, но никой не го нарича 'режисьора-убиец', нали?", иронично пита Янев.

Зад появата на "Имало едно време на Изток" стои продуцентската компания New Level Productions, която изцяло самостоятелно е финансирала реализацията на филма. Сега обаче предстои и по-трудното – да се намери дистрибутор, който да разпространи лентата по българските екрани.


Сподели.