Как работи една бетонобъркачка за малки строителни площадки?

Pinterest LinkedIn +

Бетонобъркачките не са нови машини, те са създадени доста по-отдавна, отколкото предполагате. Ако направим бърза справка, ще установим, че първият такъв уред е патентован през 1916 година от Стефан Степаниан и е разполагал с мотор, задвижван от конска сила. Притежавала е и бутала, които са разбивали бетонната смес. По онова време, ако човекът не е разполагал с коне, е било невъзможно да я използва. Днес обаче това не е така. Съвременните бетонобъркачки Koledzhikov работят на ток или с бензинов двигател и не се налага да се използва животинска сила. Нека да видим как функционират тези машини и ако планирате да се сдобиете с една, за какво трябва да внимавате по време на избора.

Колко вида бетонобъркачки има?

На първо място има цели камиони, които изпълняват тази функция и се наричат бетоновози. Тях също можем да ги причислим към бетонобъркачките, защото пренасят около 20 хиляди килограма бетон, който се върти през цялото време, за да не засъхне на едно място.

Най-често обаче ще срещнете бетонобъркачките за малки строителни площадки, които разполагат с барабан, който се задвижва, благодарение на ток или на двигател. Барабаните са с различна вместимост, като може да достигнат до 150-200 литра. Повечето от тези модели притежават колела, които да помогнат за придвижването на машините, когато се налага. При всяко положение малките бетонобъркачки са идеалното решение, ако ви е необходим пресен бетон през цялото време.

От какво се състои една бетонобъркачка?

Бетонобъркачката може да има различен по големина барабан с отвор, през който се слагат бетонът и водата. Освен това задължително има и мотор, задвижващ барабана с определена скорост. Моторът може да бъде захранван от електричество или от бензин. И двете неща - и моторът, и барабанът са свързани чрез основа, която трябва да е изключително стабилна. Обикновено тя се изработва от метал и е създадена, за да издържа голямо тегло.

Някои съвети при използването на бетонобъркачка

Когато работите с бетонобъркачка, има няколко основни правила, които е препоръчително да спазвате. Изливайки бетонния прах в барабана например, не трябва да вдишвате от него. Когато сте готови с прехвърлянето на сместа от чувала в машината, е необходимо да добавите и водата. Напръскайте леко навсякъде, не само близо до отвора, ами и вътре в дълбочина в самия барабан. По този начин ще активирате бетона. Чак след като сте изпълнили тази задача, пуснете бетонобъркачката. Докато работи, добавяйте по малко вода, докато сместа не стане хомогенна. Перфектният бетон определено не е лесна задача, но с качествена бетонобъркачка е възможно да го постигнете.Когато избирате бетонобъркачка, преценете колко литра трябва да бъде барабанът ѝ, за да може да приготвяте достатъчно количество строителна смес. Освен това е препоръчително да носите защитни очила по време на работа. Не е лоша идея също така да носите и маска за лице, както и ръкавици.

За какво трябва да внимавате?

Бетонобъркачките са големи машини, които не трябва да се подценяват. Те са тежки, дори и в празно състояние. Ако за първи път използвате такава, по-добре следете внимателно инструкциите, потърсете специалист или човек, който е работил с нея поне няколко пъти.  Работата с бетон може да бъде опасна и заради това е най-добре да внимавате с детайлите.

След като вече сте стартирали бетонобъркачката, не трябва да я местите, защото това може да бъде изключително опасно. Ако наистина се налага да го направите, изключете я и отново я стартирайте, щом сте вече е на желаното от вас място. В противен случай рискувате да провокирате инцидент. Когато бетонобъркачката е разбалансирана, тя може да се преобърне.

Точно както всяка друга техника, така и бетонобъркачката трябва да се почиства след всяко използване. Бетонът, когато засъхне, става труден за отстраняване, така че е по-добра идея, да го направите преди това. В процеса на работа внимавайте остри частички, които могат да ви набодат. Такива може да се образуват при въртенето на барабана. Не забравяйте да почистите машината и от външната страна, защото е напълно вероятно да има замърсявания и пръски.

Източник: https://www.koledzhikov.bg/

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.