Как да засечем проблема, ако колата не пали

Pinterest LinkedIn +

Поредният натоварен работен ден, който си личи още със сутрешното събуждане. Всички бързат и си подреждат приоритетите за деня. Може би ще успеете да закарате детето, ако не си допиете кафето. И точно тогава възниква онзи неприятен момент, съпроводен с поредната изненада, че автомобилът ви не може да запали. Ами сега? Как да локализирате причината и колко сложен може да бъде проблемът?

Моментът на истината


При отказ на двигателя да запали, причинителите могат да са повече от един. Това е големият проблем всъщност. Никога не знаете как се е стигнало до там. Дали ще е делкото, кабелите, бубината, а ако са свещите? Разбира се, тук изрично говорим за бензинови коли. Добре е да имате някои насоки по повод свещите, преди да посетите автомобилния сервиз.

Що е то запалителни свещи и как да решим проблема?


Свещите са неделима част от запалителната система на двигателите с вътрешно горене. Макар и да изглеждат елементарни и безобидни, те играят своята роля при правилното функциониране на автомобила. Без тях няма да го подкарате. Те служат за директно запалване на горивно-въздушната смес.

Електродът на свещта подава искра, след което се осъществява запалването на сместа. Запалителните свещи се използват във всички видове системи за запалване. Независимо дали са електронни, контактни или безконтактни, свещите са нужни, за да стартират работата на двигателя. Както повечето консумативи в една кола, и свещите се ширят в голямо разнообразие от модели и материали на изработка.

След като сте ги експлоатирали даден период от време, съвсем логично е да се зацапат. Обикновено издържат от 20 до 30 000 километра. Употребата им води до натрупването на въглерод върху електродите. Това е достатъчна причина за влошено контактуване, а от там и невъзможността за правилна работа. Важно е да бъдат с висока производителност и устойчиви на корозия. Но трябва да знаете, че запалителните свещи не са еднакви за всяка кола.

Какво да предвидите


Ето какво трябва да имате предвид, когато избирате модел свещи: какъв е обемът на двигателя, колко са цилиндрите, моделът и годината на производство на автомобила. Точният и качествен избор гарантира дълга и ползотворна работа. Не правете компромис.

Често използваният материал за изработка е никеловата сплав. Диаметърът на централния електрод може да бъде от 0,4 до 2,5 мм. Той е покрит от стоманена обвивка, която подлежи на загряване. Тя е отговорна за бързия старт на двигателя и стабилното му действие. Вътрешността на електрода е медна. Ядрото допринася за неутрализиране на топлината по време на работа. Това увеличава времето за експлоатация на свещта и предотвратява корозията.

Макар и да има препоръчителни километри за смяна на тези компоненти, ако усетите, че автомобилът се колебае дали да тръгне, когато му подадете газ или двигателят работи по–грубо от обичайното, може би е дошло времето да ги смените. Няма причина да чакате последния момент и да останете неприятно изненадани.

Няма как да се предвидим всяка подробност. Като техническо средство и автомобилът е подложен на натоварване и износване. Не можем винаги да караме нова кола, но редовната поддръжка и следене на отклоненията в работния процес, могат да осигурят оптимално удоволствие и сигурност от колата на пътя.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.