Как да станеш по-добър Java програмист

Pinterest LinkedIn +

Java е един от най-популярните езици за програмиране, намиращ приложение в разнообразни на вид проекти. Java програмистите са едни от най-търесните в световен мащаб, което прави този език атрактивен и интересен за изучаване. Както всяко друго начало, първите стъпки в програмирането може би няма да ти се сторят лесни колкото разходка в парка, но постоянството и положеният труд са гаранция за успех! 

Ако си начинаещ програмист или професионалист с опит, желаещ да разнообрази и обогати своите знания, запиши се за курс по програмиране с Java. Нашият компютърно образователен център "Progress" предлага специализирани курсове с Java, подходящи за начинаещи и напреднали. Курсът ще ти помогне да натрупаш нужните знания, за да станеш добър Java програмист!

А какво всъщност е нужно, за да бъдеш добър Java девелопър? Нека разгледаме тънкостите, които трябва да усвоиш в повече детайл.

 

Овладей основните API

Няма значение колко си уверен по отношение на теоретичните знания ако ти липсват знания за езиковите конструкции и основните API. В случая с Java, човек трябва да има много силен практически опит с основните API като java.lang. *, I / O, изключения (Exceptions), колекции (Collections), генерични (Generics), нишки (Threads), JDBC и други. Когато става въпрос за разработването на уеб приложения, независимо от коя рамка използвате, силните знания за Servlets, JSPs са задължителни.
 

Научи Java 8 

През 2018, изучаването на Java 8 бе едно от най-важните неща за Java програмист. В Света на програмирането, промяната е неизбежна част от еволюцията на различните езици с цел подобряване на качеството и съкращаване на необходимото време за изработка на даден проект. Миналата година Java девелопърите се запознаха с Java 10, а вече и Java 11 е реалност. Независимо от непрестанните иновации в езика, съществуват много програмисти, които не са написали нито един ред код, използвайки функции на Java 8 като lambdas и Stream API.

За съжаление, повечето от тях са опитни Java девелопъри с богат опит в индустрията между 7 и 10 години. Възможно е неусетно да попаднем в зоната на комфорта с дадени инструменти, което да доведе до спиране на развитието ни като програмисти. Не бива да позволяваме това да се случва а да търсим новостите, които даден програмен език предлага и да адаптираме знанията и уменията си спрямо него.

Почти всички Java разработки вече изискват Java 8 умения и ако те ти липсват, ще бъде много трудно да се конкурираш с други програмисти.

 

Научи Java още по-добре

Както вече споменахме, Java се обновява постоянно и в днешно време ще установим, че езикът ни изненадва с нова версия всеки 6 месеца и може да се окаже голямо предизвикателство да бъдем в крак с времето.

Тази година се очаква ново развитие в Java с Java 12. Струва си да следиш внимателно новостите около езика но не бива да забравяш и за основите. Съществуват много тънкости в различните версии на Java, които биха служили за различни видове проекти. Проучи кои версии са най-подходящи за теб или се допитай до опитни девелопъри в областта за съвет.

 

Бъди активен във форуми

Струва си да запомним, че ти не си сам като Java девелопър. Има много хора, които работят по същите технологии, по които работиш и ти, което отваря вратичка към нови възможности и обмен на информация. Докато осигуряването на просто доказателство за създаването на една рамка не може да ти предостави истинско предизвикателство, когато започнеш да го използваш в реални проекти, ще се сблъскаш със странни въпроси и е вероятно да не намериш решение в официалната им документация. 

Когато започваш да работиш по нова технология, най-доброто и първото нещо, което трябва да направиш, е да се абонираш за съответните технологични форуми. Какъвто и да е проблемът, с който си се сблъскал, някой друг по света може би вече е бил изправен пред това и може би е намерил решение. А с натрупването на опит и умения ще можеш и ти да отговаряш на въпросите, зададени от други потребители във форума.

 

Натрупай опит с Unit Testing

Ако има едно общо нещо, което разделя един добър Java програмист от средния Java девелпър, то е умението за Unit Testing.

Един добър и професионален Java програмист почти винаги пише единични тестове за своя код и ако те наистина са творения на професионалист, то това може да бъде видяно в техния код и техните тестове. Извършва се и дълъг тест с няколко инструмента за тестване на модули, тестване на интеграцията и тестване за автоматизация, достъпни за разработчиците на Java.

 

Развий стабилна основа и знания за принципите на ОО 

Ако си Java девелопър, познанията по Object Oriented Programming са задължителни. Без наличието на силна основа на OOPS, един софтуер девелопър не може да осъзнае и оцени красотата на обектно ориентирания език за програмиране, какъвто е Java. Ако нямаш добра представа за това какво е OOPS, въпреки че използваш OOP език, то вероятно все още кодираш по базов начин, следвайки процедура след процедура. Изучаването на дефиницията на OO принцип няма да е от значителна полза. Нужни са знания за прилагането на тези OO принципи при проектирането на решение по OO начин. С други думи, ако искаш да станеш истински добър Java програмист, то трябва да добиеш силни познания за обектното моделиране, наследяване, полиморфизъм, дизайнерски модели, и други.

 

Бъди в крак с технологичните тенденции

Тенденциите в технологиите за разработка на софтуер с отворен код продължават да се променят. За времето, в което си получил добра идея за рамка, например, тя може да стане неактуална и да се появи картина със съвсем нов набор от функции. Проблемът, който се опитваш да разрешиш с текущата си рамка, може вече да е решен от новата рамка с един ред конфигурация. Затова, съветът ни е да следиш какво влиза и излиза от технологичната арена и бързо да се адаптираш към новите промени.

 

Продължавай да „кодиш“!

Нещата изглеждат по-прости, когато се говори за тях теоретично. На теория, можем много лесно да дадем решение на който и да е проблем. Но ние можем да осъзнаем дълбочината на проблема едва когато започнем да прилагаме нашия подход на практика. С времето и пробите ще научиш езиковите ограничения или ще започнеш да проектираш най-добрите практики, докато създаваш код. Така че продължавай да кодираш и не се отказвай!
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.