Как да поправим надраните си дискове с помощта на паста за зъби?

Pinterest LinkedIn +

Едва ли са много хората, които да не са се сблъсквали досега с проблема с надраните дискове от всякакъв вид. CD-та, DVD-та и Blu-Ray носители се похабяват фатално дори и когато полагаме нужното отношение към тях.

Нужно е да уточним, че под надраскване нямам впредвид малки реснички, които не са пречка съответната медия да бъде прочетена от CD/DVD/Blu-Ray устройството. Става въпрос за сериозни надрасквания, които превръщат диска, поместил важна информация в непрочитаем за което и да е устройство. Обикновено, при подобни ситуации  изхвърляме CD-то в най-близкия кош за боклук. Но нужно ли е да бъдем толкова крайни? Какво може да се направи? Ами, ето го отговора.


Проблемното DVD

Начините, по които можем да спасим съответния диск и най-вече информацията, която последния помещава, не са един и два. Някои са по-усложнени и скъпи, други са си порядъчно простички и достъпни за всеки стандартен потребител.

Както добре знаем, "долната" част на всеки диск, бил той DVD или CD на практика представлява защитна пластмаса. Информацията е записана в двоичен формат на металния леър, намиращ се под споменатата защита и е достъпна с помощта на лазера, с който разполага съответното оптично устройство.


Силно надрасканата повъхност

Ако се появят надрасквания по защитния леър обаче, снопът лъчи на лазера не може да достигне правилно до нужната ни информация, което води до отчитане на грешки (понякога не толкова сериозни) от четящото устройство. Което означава, че за да възстановим нужната информация, е необходимо да полираме допълнително защитния пластмасов слой.
 


Марката паста за съби е без значение

За целта ни е нужна тубичка паста за зъби. Точно така, освен да се грижи за зъбите ни, тя може да отстранява и дори сериозните драскотини от дисковете.
За целта е необходимо да поставим малко количество паста директно върху повредената медия, като оставим половината от драскотината чиста, за да забележим след време разликата. След това размазваме количеството паста с пръст.


Обилно намазаната проблемна част

След това намираме малко парче плат (по възможност памучен и изключително мек) или в краен случай памук и разтъркваме без много силен, но все пак осезаем натиск много малка част от повредените сектори. Въпросната процедура продължава от 5 до 10 минути.
След като се погрижим за всички повредени места, дискът се измива (може и с вода) и след това се изсушава с мека хартия (салфетка). Резултатът?

 
След 10 минутно търкане, (почти) измитият с влажен мек парцал развален носител

Големите драскотини са напълно изчезнали, но част от по-малките са останали, като неминуемо ще видим и някои новопоявили се, но в никакъв случай фатални.

Със сигурност, след подобна интервенция има големи промени по въпросния диск. Обикновено, един повреден диск бива предъвкван от четящото устройство за около 30 и повече секунди, докато бъде разпознат. След споделеното по-горе решение, времето спада до 15 секунди, а понякога и дори по-малко. Посоченият тук метод със сигурност работи.

 
Финал, дискът е годен поне за еднократно прехвърляне на информацията на по-надежден носител

Разбира се, препоръчително е, ако успеем да извадиш информацията от въпросната медия да си я презапишем на нова и да не разчитаме още дълго време на старата. Една DVD медия в днешно време струва стотинки, така че това едва ли ще представлява проблем, за който и да е съвременен потребител.

Автор: Ивайло Коралски
 

Сподели.