Как да отслабнем: с намаляване на калориите или на въглехидратите?

Pinterest LinkedIn +

Здравословното хранене се е превърнало в мода в последно време. Всички искаме да изглеждаме добре и водим непрестанни битки с хранителните си навици, като първи в тежките сражения падат въглехидратите.

Жените много бързо приемат идеята, че тестото и захарите са най-големите им врагове, затова ги изхвърлят от менюто си. Е, да, много хора са доказали за себе си, че колкото и да тренират в залата, ако изяждат по един шоколад по обратния път към дома, едва ли ще се радват на резултата от тренировките.

Интернет предоставя все повече информация за тези, които я търсят, но много често тя е противоречива. За да се открие правилният хранителен режим, трябва да си отговорим на някои от най-често срещаните въпроси.

Един от тях е дали трябва да се сбогуваме с въглехидратите, или да намалим калориите, за да постигнем мечтаното тяло? Първо трябва да се направи разграничение между двете неща.

Не всеки продукт с високо съдържание на въглехидрати задължително е висококалоричен. 

Всъщност проблемът на въглехидратите не е, че са много калорични, а че невинаги доставят полезни вещества на организма. Съществуват сложни и прости въглехидрати, като първите съдържат фибри и разграждането им отнема повече време, поради което ни държат дълго сити, докато простите въглехидрати почти нямат хранителна стойност.

Не всеки продукт с ниско съдържание на въглехидрати е нискокалоричен.

В моменти на отчаяние, когато излишните килограми ни задушават, ние се обръщаме към протеините. Те засищат за по-дълго и ни възпират от извънредни похапвания през деня. Но в месото, например, в зависимост от вида и начина му на приготвяне, може да има повече калории, отколкото в хляба.

Помислете и за авокадото, което с радост прибавяме към салатата си – то далеч не е това, което можем да наречем диетично. Но ползите от него са много, а и е богато на белтъчини.

Всъщност тайната на протеините, това, което ги прави избор номер едно в хранителните режими на професионални спортисти и фитнес запалянковци, е, че помагат за изграждането на мускулна маса. Колкото повече белтъчини приемаме, толкова повече мускули трупаме, а мускулите горят калории.

Написаното по-горе може би изглежда противоречиво. Хем пълнеем от въглехидратите, пък е хубаво все пак да ги приемаме, протеините са висококалорични, но ни трябват за изграждане на мускулна маса… Значи е време за обобщение.

И захарите, и тестото, и месото играят важна роля в нормалното функциониране на организма. Въглехидратите са основният доставчик на енергия и ако посещавате често фитнес залата, ще се нуждаете от нея. А що се отнася до белтъчините, те помагат на мускулните влакна да се възстановяват след натоварена тренировка и без тях сме загубени, ако искаме да изглеждаме силни и стегнати.

Ключът е в балансираната диета, тази, която ще се превърне в начин на живот. Ако не се ограничаваме твърде много, шансовете са да задържим новите си хранителни навици за по-дълго време. Голяма част от специалистите по здравословно хранене препоръчват въглехидрати да се приемат до обяд, след това да наблягаме на протеините, като вечерята ни да е съставена напълно от тях.

И все пак човек не трябва да приема нищо за чиста монета, докато не го изпита. Всеки трябва да слуша активно своето собствено тяло. Въглехидратите винаги са били не само източник на енергия, но и на добро настроение. И ако ти се яде шоколад точно в този момент… Давай! Веднъж се живее.

Сподели.