Как да изберете подходяща холна маса

Pinterest LinkedIn +

Когато обзавеждате всекидневна, първото нещо след меката мебел е, разбира се, холната маса. И макар че този артикул е толкова обичаен, разнообразието от дизайни, материали и изработка, които се предлагат на пазара, е огромно. Това дава отлична възможност за избор.

И все пак, как да изберем най-подходящата холна маса за дневната?

Холните маси се използват по различен начин в хола и във всекидневната, като във втория случай употребата им е малко по-интензивна. Вземете предвид следните съвети при избора си:

- За хола е подходяща "по-официална" масичка, с впечатляващ дизайн и в хармония с общия интериорен стил. Можете да заложите и на по-деликатни повърхности, като например стъкло.

- Всекидневната се нуждае от маса с по-солиден и здрав плот. Повърхността ѝ трябва да може да понася по-груба употреба; разпилени закуски или поставяне на крака върху масата е често срещано в по-непринудени условия. Затова и стъклените плотове обикновено не са подходящи не само заради крехкостта на материала, но и заради следите от пръсти и драскотини, които по-грубата употреба може да остави.

Често наричат холната маса "акцента" на дневната. Но ще забележите, че същият термин се използва и за дивана, килима, или всяка друга мебел в стаята. Така че, ако искате имено масичката за кафе да е акцентът на вашата дневна, ето кои характеристики ще помогнат за това тя да се открои от останалите мебели:

- дизайн
- размер
- материал
- обработка и цвят на повърхността

Комбинацията дори само на две или три от гореизброените ще ви помогне да постигнете желания ефект.

При избиране на холна маса ще се изненадате от многото възможности, когато става въпрос за материал. Най-популярният материал е дървото, но не е нужно да се ограничавате само с тази възможност. Имайте предвид следното:

- Огледайте стаята и другите мебели, за да прецените какъв материал ще изглежда най-добре в тази обстановка. Прозрачен акрил и стъкло ще спомогнат една по-малка стая да изглежда по-просторна. Блясъкът на метала може да постигне същата цел.
- Стъкло, акрил, метал и камък изглеждат изключително добре в стая с модерен дизайн;
- По-тъмно дърво като махагон или орех, или материали като мрамор и метал изглеждат прекрасно в стая в традиционен стил;
- Кожа или изкуствена кожа могат да се впишат много добре в най-различни интериори, а също така са и материали, лесни за поддръжка;
- Помислете и за издръжливостта и безопасността на материала, особено когато имате малки деца.

Както трапезните маси, така и холните се предлагат в огромно разнообразие от форми и размери. Формата на самата стая може да е от значение при избора на масичката за кафе, но по-скоро е важен стилът, дизайнът и размерът на холната гарнитура, тъй като масичката е важен елемент от този комплекс.

- Правоъгълна или овална масичка е подходяща за по-малки стаи;
- Квадратни или кръгли маси са подходящи за по-големи холни гарнитури, като например големи секции или голям диван;
- Кръглите и овални масички са по-безопасни за деца поради липсата на остри ръбове;
- По размер масичката за кафе трябва да е не повече от две трети от общата дължина на дивана, като трябва да се осигури и достатъчно пространство около нея, поне 30-40 см между масата и дивана;
- Холната масичка трябва да бъде на същата височина като седалката на дивана или по-ниска.

Конструкцията на повечето холни маси представлява плоска повърхност върху някаква база, но има и много варианти, които предлагат допълнителни функции.

- Много модели на масички за кафе предлагат допълнителни рафтове, чекмеджета или отделения, което осигурява повече място за съхранение;
- Сандъци и ракли са напоследък доста популярни в употребата си като холни масички и също предлагат прилично място за съхранение на вещи;
- Монтирани в краката колелца могат да бъдат много полезни, когато масичката трябва да се премести.
- Някои масички се разтягат, други се повдигат, което ги превръща в удобни работни или импровизирани трапезни маси;

Сега вече нямате оправдание да не изберете най-подходящата мебел за своята дневна!
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.