Къде можем да търсим най-много голове? Betindex ни насочва към следващия футболен сезон

Pinterest LinkedIn +

Кампания 2021/22 вече е в миналото, като тя поднесе и очаквани резултати, и изненади. До началото на новия клубен сезон не остава много, а от Betindex се опитват да дадат очертанията на това, което ни очаква, на база на изминалите шампионите в Топ 5 на Европа. Фокусът в случая е насочен към резултатността в първенствата на Англия, Испания, Италия, Германия и Франция. Тези, които живеят с представите от преди няколко десетилетия, ще останат изненадани, че някои факти и тенденции са се променили трайно.

 

Отново Бундеслигата е най-резултатното първенство

За поредна година шампионатът на Германия предлага най-много голове на публиката. И през кампания 2021/22 немското първенство прехвърли границата от 3 попадения средно на мач, което не се случи в нито един от останалите лиги от континенталния Топ 5. В рамките на 34 кръга за 306 двубоя бяха отбелязани 954 попадения - това прави 3,12 средно на мач! Тази резултатност продължи тенденция, която вече обхваща 4 поредни сезона, а футболните експерти от Betindex очакват подобно ниво да се запази и по време на кампания 2022/23 в Бундеслигата.

В три от останалите четири първенства забелязваме много близки средни стойности. На второ място по резултатност в европейския елит е Серия А. 1089 гола бяха отбелязани в първенството на Италия през изминалия сезон. За 38 кръга и 380 мача в тях това прави средно 2,87. Дълго време този показател в “калчото” вървеше над три попадения на среща, но към края на кампанията усредненият показател поспадна. Но при всички положения имиджът на Серия А като шампионатът, в който защитата е на първо място, е в историята.

Близо до статистиката на Италия са също така Англия и Франция. Във Висшата лига бяха отбелязани 1071 попадения пак в 380 мача, което прави средно 2,82. Само 4 попадения по-малко (1067) бяха реализирани в Лига 1, което прави по 2,81 средно на мач. В последните два сезона френското първенство осезаемо повиши средната си резултатност и вече не е на последно място по този показател в европейския Топ 5.

 

Головата суша и нулевите ремита са в Испания

За мнозина може да е изненадващо, но най-малко топки намират пътя си към мрежите в Испания. Как така, какво се случва с Ла Лига? Няма ги вече Лео Меси и Кристиано Роналдо и ето че резултатността спадна - така биха казали някои почитатели на футбола. Всъщност, от Betindex отбелязват, че тенденцията стартира, още докато аржентинският магьосник носеше екипа на Барселона. През сезон 2021/22 в Ла Лига бяха отбелязани 951 гола в 380 мача - по-малко общо попадения, отколкото в Германия за 74 срещи по-малко. При 951 гола в испанския елит имаме 2,50 гола средно на мач. Тази стойност е осезаемо по-ниска от всички останали в континенталния Топ 5.

На какво се дължи испанската суша? Да кажем, че много често няма кой да “отпуши” една футболна среща. Цели 41 срещи завършиха при резултат 0:0. Това прави близо 11 % и означава, че средно всеки кръг има по един двубой, в който не са отбелязани голове. За сравнение, във Франция нулевите ремита са 24 (6,3%), в Италия - 22 (5,8%), в Германия са 16 (5,2%), а в Англия само 5 процента (19 срещи) са завършили, без нито един отбор да се разпише. От Betindex очакват тези показатели да се запазят за четирите по-резултатни първенства, докато в Испания все пак да се отчете известно увеличаване на резултатността, както и спад на безголовите срещи.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.