Качете се на "Веселата карета" - нова театрална музика, създадена от Георги Георгиев от "Остава"!

Pinterest LinkedIn +

Песента "Веселата карета" към едноименния спектакъл на хасковския театър "Иван Димов" е най-новата театрална песен, която Георги Георгиев – китарист на “Остава” и “Homeovomusic”  представя на театралната и музикална сцена. Напълно в негов стил – романтична, с усмивка, през лека тъга и надежда – "Веселата карета" докосва сетивата бързо и леко.

Пиесата и режисурата на спектакъла със същото заглавие са дело на Елин Рахнев, с когото Жоро работи неведнъж през годините. Да композира и да създава театрална музика е все по-често, увлекателно и любимо занимание за него, а работата в тази съвсем различна среда му носи нови срещи, хоризонти, неповторими емоции и удовлетворение.

"Благодарен съм на режисьори като Елин Рахнев и Крис Шарков, които първи ме поканиха и подканиха да пиша и творя за театър. Много е различно  ти си част от цялото, а целият процес и срещи в театъра ме изпълват по нов, напълно различен начин”, споделя Георги Георгиев. Това е близо 20-ото поредно представление, по чиято музика Жоро работи, а Хасковският театър е едно от местата, където музата го спохожда най-често през последните няколко години.

След номинации за наградите “Икар” (за музиката на спектакъла „Напразните усилия на любовта“ от Уилям Шекспир, реж. Крис Шарков, Театър „София“) и за “Аскеер” (за музиката на "Кукувицата", заедно с Ваня Щерева, от Елин Рахнев, реж. Димитър Еленов, Народен театър) поканата да направи музиката по спектакъла "Веселата карета" в Хасковския театър идва в началото на лятото. Жоро веднага прегръща идеята, развълнуван от текста на Елин, който е и негов приятел.

Песента се изпълнява от чудесните актьори в постановката, което допълнително допринася за органичното, неподправено и естествено звучене и послание на песента. Тончо Токмакчиев, Мая Бежанска, Емануил Костадинов, Добриела Попова, Димитър Ковачев-Фънки, Димитър Баненкин, Николета Малчева, Стелиян Николов канят зрителя и слушателя да се “качи” на своята весела карета – да повярва в себе си, да чуе и да послуша най-вече собствената си душа.

A самият Жоро вижда "Веселата карета" така: “Абсурдността и намигването на смъртта понякога е по-привлекателно и красиво от самия живот. Приемайки го така, можем да живеем по-пълноценно и красиво тук в реалността”.  


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.