Животът е чудо (Zivot je cudo)

Pinterest LinkedIn +

Сърбия и Черна гора, Франция, 2004, 155'
Режисьор: Емир Кустурица
Сценарий: Емир Кустурица, Ранко Бозич
Участват: Славко Щимац, Наташа Солак, Вук Костич, Мариана Каранович, Весна Тривалич и други
Комедия, драма, със субтитри, сърбо-хърватски

Емир Кустурица (“Аризонска мечта”, “Черна котка, бял котарак”) е от този тип режисьори, чийто филми носят ясния и безпогрешен почерк на автора си. Типично балканската и често неразбираема за света народопсихология отново е основа за новия му филм “Животът е чудо”.  Кустурица не само е режисирал и продуцирал лентата, но е и основен сценарист на драматичния сценарий, който напомня на хората за ужасите, които носи войната в техния живот. Трагикомичен разказ за съдбата на едно обикновено семейство с техните разбити мечти на фона на кръвопролитната война между сърбите и босненските мюсюлмани в началото на 90-те. Свикнал сам да осъществява проектите си мултифункционалния талант на Емир Кустурица се изразява и в написването на музиката заедно с Деян Спаравало, с който са работили заедно и върху филма “Черна котка, бял котарак” (1998).
 
Лука Джукич (Славко Щимац – “Ъндърграунд”) е белградски инженер, който е изпратен да поддържа влаковата мрежа в малък град, близо до границата с Босна. Той е щастливо женен за Йедранка (Весна Тривалич - “Рани”), която е зарязала амбицията си да прави кариера на оперна певица, заради съпруга си. Нейната най-голяма мечта е да види сина им Милош (Вук Костич – “Светкавици”) да стане професионален футболист и да се реализира в живота.
 
В наглед спокойния живот на семейството става тотална промяна, когато в началото на 1992 г. избухва кървав конфликт между сърби и мюсюлмани. Фактът, че живеят точно до границата, е определящ за последвалите събития. Милош е повикан в армията и заминава на война в Босна. Не след дълго, майка му Йедранка зарязва съпруга си заради унгарски музикант и заминава в чужбина.
 
Останал сам в къщата им Лука изпада в депресия. Надеждата за него се появява в лицето на младата мюсюлманка Сабаха (Наташа Солак), в която той постепенно се влюбва. И тогава идва новината, че синът му Милош е пленен и може да бъде разменен срещу Сабаха. Изненадващо за всички съпругата му Йедранка се прибира от чужбина, за да установи, че вече нищо не е такова, каквото го е оставила. И драмата за семейство Джукич става пълна, на фона на военните действия и страхът от неизвестното за жителите на малкия град.
 
Официален сайт: http://www.lavieestunmiracle.com
 
 
Сподели.