Финландски хард рок чудовища пометоха Евровизия 2006

Pinterest LinkedIn +

Lordi, финландският рокендрол цирк, изненадващо спечели 51-ото издание на конкурса за песен Евровизия в събота вечерта в Атина.

Мелодичният хард рок хит на маскираните зверове от полярния кръг, “Hard Rock Hallelujah”, отнесе конкуренцията от сладникав европоп и лигави балади, събирайки 292 точки – с 44 повече от руснака Дима Билан, който беше сочен за един от фаворитите. Според официалната статистика, това е най-високият резултат в историята на Евровизия.

На трето място остана кахърната, но нелоша, балада от Босна и Херцеговина на Hari Mata Hari, “Layla” с 229 точки.
Шегаджийското хитче от Литва, “We Are the Winners of Eurovision”, остана на шесто място в крайното класиране, изпреварено от Румъния и Швеция – на четвърто и пето място съответно. На последно място остана Малта с 1 точка.

На пресконференция след финала, все още маскиран, фронтменът на групата, Mr. Lordi, каза, че е изненадан от победата. “Ние сме рок банда и току-що спечелихме конкурс за поп песен, което е странно,” каза той, цитиран от ВВС. “Това е победа за рок музиката и разкрепостеното мислене.”

Той отказа да си свали маската с репликата “коя маска”, но убеди присъстващите журналисти, че Lordi не са нито сатанисти, нито дяволи, а просто правят шоу. Коментарът му дойде в отговор на гнева на консервативна гръцка организация, която беше поискала от Финландия да изтегли участниците си, защото не били “добре дошли в Гърция.” В родната им страна, където събраха 42% от гласовете на националния конкурс, Lordi също са обвинявани в сатанизъм.
 
“Знаете ли, във Финландия разправят за нас, че ядем деца за Коледа”, каза Mr. Lordi. “Когато се появим маскирани на публично място, хората полагат страхотни усилия да ни игнорират. ... Под маските, обаче, ние сме едни съвсем скучни хора, които вършат прозаични неща – разхождаме кучета, пазаруваме в супермаркета, ядем бонбони и гледаме DVD-та.”

Mr. Lordi предсказа, че победата им най-вероятно ще отвори вратите на Евровизия и за други музикални стилове.

По време на състезанието, Lordi, казаха, че се чувствали като “месоядни във вегетариански ресторант.” Това е първата победа на Финландия в Евровизия за 40 години участия, които обикновено са завършвали с тотален провал.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.