Jeremy?: Публиката ни знае текстовете на парчета, които все още не сме издали

Pinterest LinkedIn +

Група Jeremy? са Ерсин Мустафов (вокали, бас), Ташо Колев (китара), Явор Лалев (барабани) и Любомир Петков (вокали, синтезатор). Пред Avtora.com те разказаха за пътя си от Каварна до клубната сцена в София, за предстоящия си албум и музиката като начин на живот.

Виолета Николова: Вие сте от Каварна, където сте започнали да се занимавате с музика покрай групата Negative Split. Как се стигна до основаването на Jeremy? и откъде идва името на бандата?

Ерсин Мустафов: Тогава бяхме друга формация и правехме други неща. Когато решихме да се установим в София, се преименувахме на Jeremy?. Възприемаме Negative Split като различен проект, с който сме се занимавали като по-малки.

Името Jeremy? идва от песента на Pearl Jam – Jeremy. По време на първата ни звукозаписна сесия в София записахме парче, което по някъв начин напомняше на Jeremy. Оттам нататък тръгна преразглеждане на цялата гръндж епоха. Участвахме в един конкурс и трябваше да измислим име на групата - решихме да се кръстим Jeremy?.

.: Вие сте доста известни на клубно ниво. Правили сте запомнящи се концерти в "Строежа" по време на Seattle Night вечерите, както и концерта-трибют към Radiohead. Какви са амбициите ви занапред и как върви работата върху новия албум?

Ерсин Мустафов: В момента работим върху малък албум и записваме четири парчета, които сме избрали от общо 80 наши песни. Освен това, работим паралелно върху една песен с Monyx, която все не можем да завършим, и може би като дойде подходящ момент, ще я включим към албума.

.: Кои са основните ви музикални влияния – опитвате ли се да подражавате на някоя от любимите си банди?

Ерсин Мустафов: Гледаме да сме tuned – да знаем какво става на музикалната сцена и особено на рок енд рол сцената. Слушаме всички нови банди, т.е. не сме се изолирали, слушайки само Radiohead. Това че направихме трибют на Radiohead, не означава, че слушаме само тях.

Хората ни познават от Seattle Night и Brit Night, защото все още нямаме реализиран сингъл или албум. Направихме лайфове, защото това беше ежедневната ни музика преди и в един момент се превърна във всичко, което представляваме ние като група, инспирирани от други музиканти и друго творчество.

Иначе авторската ни музика е доста по-различна от Radiohead и Pearl Jam. Ако трябва да я определя, по-скоро приличаме на съвременните английски или американски банди. Кефим се на Kasabian, Kings of Leon – това са модерните банди и ние си падаме точно по тях. Даже преди две седмици ходих на един фестивал в Лондон, Camden Crawl, на който свириха всички изгряващи артисти от английската сцена, и успях да видя доста изпълнители. Мога с увереност да кажа, че се движим в правилната посока.

.: Какво можем да очакваме от новите ви песни в стилово отношение?

Ерсин Мустафов: Dirty Rock'N'Roll (смее се).

.: Какви са плановете ви за лятото?

Ерсин Мустафов: Ще постетим колкото се може повече фестивали, защото ние много се кефим на фестивалната култура. Миналата година бяхме първата група, която свири на Elevation Festival. Иначе смятаме да се забавляваме и да си довършим записите през лятото. Надяваме се есента парчетата да са готови.

.: Кажете ми нещо повече за вас в немузикално отношение. С какво се занимавате извън студиото и с какво сте се занимавали в Каварна преди Jeremy?

Ташо Колев: По онова време още бяхме ученици и се занимавахме единствено и само с изкуство. Участвахме в любителски театър и свирихме в тогавашната ни група, след което започнахме да порастваме и се наложи да се замислим за изкарването на пари. В момента работим в един бар - Radio Café. Двамата с Ерсин сме бармани там – аз от началото, а той малко след това. Но музиката никога не е на второ място – просто правим едното в името на другото.

.: Смятате ли, че адресирате правилната публика – хората, които идват да ви гледат отговарят ли на очакванията ви?

Ерсин Мустафов: Аз се кефя на хората, които идват на концертите ни. Постоянно виждам нови лица и непознати, които стават редовни посетители на лайфовете ни. Също така е невероятно, че знаят парчетата, които сме записвали, въпреки че ги няма никъде и не са рилийснати. Това е много яко и означава, че се движим в правилната посока.

.: Разкажете малко за историята със сутиена и непознатото момиче, което издирвахте във Facebook, хвърлило сутиена си на сцената по време на ваше шоу?

Ерсин Мустафов: Имаше особено настроение сред тълпата, докато свирехме онази вечер, и изведнъж един сутиен полетя и падна до нас на сцената. След време в един бар се запознах с едно момиче и тя каза: "Чувам, че ме търсите" и мисля, че беше тя.

.: Явно сте доста повлияни от брит вълната, която се наложи в София през последните години благодарение на партитата на DJ ShakerMaker. Какво мислите за тази мода на клубната сцена?

Ташо Колев: Винаги ги е имало хората, слушащи тази музика, но доскоро нямаше кой да ги организира. В днешно време хората се организират за партита много лесно и бързо - благодарение на Facebook.

Ерсин Мустафов: За нашите авторски концерти имаме нужда от music selector и често ангажираме ShakerMaker да пуска преди концерта.

Сподели.