Използвайте по-ефикасно батерията на вашето Android устройство

Pinterest LinkedIn +

Знаете ли защо батерията на вашия Android телефон или таблет се разрежда дори и да не го използвате активно? Много просто – защото дори когато не играете на него, не сърфирате в интернет, не гледате филм, не слушате музика или не говорите, операционната му система стартира куп системни процеси, които непрекъснато хабят процесорни цикли.

Те, разбира се, могат да се разделят на две големи групи – такива, които са необходими за коректната работа на системните приложения (т. е. част са от самата операционна система) и други, стартирани от апликации, които самите вие като потребител сте инсталирали.

Функциите и предназначението на този вид фонови процеси варират в много широки граници: много от тях имат постоянна връзка с интернет и обменят данни с мрежата непрестанно, работят като някакъв вид джаджа (системен инструмент) и обикновено са необходими за правилната работа на Android. Деинсталирането и/или спирането им могат да доведат до неприятни последици.

Това обаче невинаги е така – много от тези процеси могат да се настроят да бъдат стартирани по заявка от използващото ги приложение (вместо да са стартирани винаги по подразбиране), а част от тях могат дори да се изключат напълно без особени проблеми.

Разбира се, тук големият въпрос е с кои от тях може да се извършват такива операции без това да повреди или забави работата на телефона/таблета. Тук от помощ ще ви е едно страхотно малко приложение, носещо показателното име Disable Service.

То работи с всяка Android версия от 2.2 нагоре и основната му задача е да ви покаже подробен списък на всички фонови процеси, стартирани на вашето устройство.

Срещу всеки процес ще откриете детайлна информация за него, като описанията им са цветово кодирани: сивите стойности показват общия брой процеси, сините - тези, които са активирани в момента, а червените са изключените.

За да можете да изключвате по ваше желание различни системни процеси, ще трябва да се сдобиете с администраторски права над вашия телефон/таблет (и върху неговата операционна система). Иначе казано – нуждаете се от root операция или, както е по-известна, "операция по отключването му".

Тя не е особено сложна, но е донякъде опасна, тъй като ако не сте съвсем наясно какво правите, можете да повредите телефона си. Root процедурата ви дава пълен контрол върху Android и затова тя се препоръчва за по-напреднали потребители.

Добрата новина е, че в боравенето с root права няма нищо сложно – просто трябва да проявите малко повече внимание и да четете подробно какво ви казва операционната система относно едно или друго ваше действие.

С помощта на root и приложение като Disable Service можете да изключите системните фонови процеси, за които сте сигурни, че не използвате или никога няма да използвате.

Ако например не ви интересуват функциите на дадено приложение, позволяващи качването на генерирано с негова помощ съдържание онлайн, става излишно да оставяте фоновия му модул, осигуряващ тази опция, постоянно включен.

Прегледайте синия списък на Disable Service и започнете от там. Приложенията, които имат активни стартирани фонови услуги, но не се използват ежедневно, са логичните кандидати за изключване.

Тъй като апликацията ви позволява свободно да включвате и изключвате фонови процеси, винаги можете да активирате повторно дадена услуга, да я използвате колкото ви е нужно, а след това да я деактивирате отново, за да спестите от скъпоценния заряд на батерията си.

Сподели.